Uz podršku  USAID-a

Čak 13 tvrtki iz dijaspore otvorilo 80 radnih mjesta u BiH

Uz podršku  USAID-a 13 tvrtki iz dijaspore otvorilo 80 radnih mjesta
Gospodarstvo / Posao | 17. 01. 2018. u 12:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici USAID-a danas su u Sarajevu predstavili 13 kompanija čiji su projekti izabrani za dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu  391.000 KM u sklopu USAID  Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine".

Šef Odjela za ekonomski razvoj Misije USAID-a u BiH Andrew Boegel izjavio je da su ta sredstva, kao i još dva milijuna KM koje su uložile same kompanije, omogućila otvaranje 80 novih radnih mjesta.

Pojasnio je da kompanije koje su dobile sredstva dolaze iz metalskog, prehrambenog, tekstilnog i IT sektora, te poljoprivrede.

Šef USAID  Projekta "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine" Sanjin Arifagić rekao je da je projekt započet prije devet mjeseci, te da je nedavno osnovano i Vijeće investitora iz dijaspore.

Istaknuo je da su počeli i s programom tehničke pomoći kompanijama iz dijaspore, a otvorene su i prostorije Dijaspora biznis centra u Sarajevu.

Kompanije kojima su uručena sredstva su: Sućo, Movida, Probosing, FANA - Arifagić, Te Ora, Lumitic, Freund, ADV Pax, Code Line Solutions, Talbot, BMT, Master Enginiring i Sitex.

Najavljeno je da će sljedeći poziv u okviru istog projekta biti krajem veljače. 

Kopirati
Drag cursor here to close