Izborni zakon

Bećirović želi zaustaviti Schmidta, Nikšić poziva na ulice

Naveo je kako ''budućnost države Bosne i Hercegovine nije u etničkim i teritorijalnim podjelama, već u izgradnji demokratske, europske i građanske Bosne i Hercegovine''.
Vijesti / Politika | 21. 07. 2022. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Donošenje ove odluke mora biti zaustavljeno. Razum i evropske vrijednosti moraju pobijediti. Posljedice mogu nesagledive i tome se svi zajedno moramo suprotstaviti'', objavio je kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović.

''Namjeru visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da donese antieuropska rješenja Izbornog zakona BiH i vrlo vjerojatno Ustava bh. entiteta FBiH na način da ignorirajući presude Europskog suda za ljudska prava uvodi nove diskriminacije ocjenjujem kao neodgovornu odluku sa dalekosežnim negativnim posljedicama. Ne prihvaćam kao validan argument da je to implementacija Mostarskog sporazuma Izetbegović - Čović jer je to sporazum dva stranačka čelnika koji nikoga ne obavezuje osim njih'', istaknuo je Bećirović.

''Umjesto da pomogne da od Bosne i Hercegovine pravimo državu građana jednakih prava na svakom njenom pedlju, visoki predstavnik bi najavljenom odlukom nastavio proces teritorijalnog i etničkog cementiranja koji je započet agresijom na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Posebno iznenađuje 'trgovanje' procentima zastupljenosti naroda, kao da se ne radi o živim ljudima, sa svojim ljudskim i drugim pravima, različitim sudbinama i nadama da će živjeti u državi uređenoj po evropskim standardima. Brutalno se ignorira činjenica da Anex 7 Daytonskog mirovnog sporazuma nikad nije implementiran, te se operira sa podacima iz posljednjeg popisa iako je jasno da smo u obavezi koristiti podatke iz popisa iz 1991. godine'', poručio je Bećirović.

Naveo je kako ''budućnost države Bosne i Hercegovine nije u etničkim i teritorijalnim podjelama, već u izgradnji demokratske, europske i građanske Bosne i Hercegovine''.

''Izborni zakon BiH se mora uskladiti sa: evropskim standardima i principima, presudama Evropskog suda za ljudska prava, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima. Izborni sustav u Bosni i Hercegovini mora imati sposobnost da omogući jačanje političke integracije bosanskohercegovačkog društva, kao i da bude u stanju da vjerno odrazi svekoliku raznolikost našeg društva i osigura mehanizme djelotvorne zaštite interesa svakog segmenta toga društva'', zaključio je Bećirović.

Naime, u javnost su procurila načela izmjena Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH koje su navodno sačinili u Uredu visokog međunarodnog predstavnika kojim se nastoji zajamčiti izbor političkih predstavnika triju konstitutivnih naroda na čemu inzistira hrvatska strana u BiH, ali i spriječiti mogućnost blokada funkcioniranja Federacije BiH što traže bošnjački političari.

No, upravo su prijedloge kojim se sprječava preglasavanje Hrvata prigodom izbora političkih predstavnika oštro kritizirali brojni probošnjački dužnosnici.

Član BiH Predsjedništva Željko Komšić izjavio je 'da ne može proći bez posljedica' ukoliko Schmidt nametne takva izborna rješenja, a čelnik SDP-a BiH Nermin Nikšić izjavio je kako će pozvati na ulične prosvjede.

 

Kopirati
Drag cursor here to close