Ništa od suglasja

Bećirović ''za'', Komšić ''suzdržan'', Cvijanović ''protiv'' prijema Kosova u Vijeće Europe

Navela je da današnje ''šaroliko'' glasanje jasno pokazuje da je Bosna i Hercegovina u problematičnoj situaciji po mnogim pitanjima.
Vijesti / Politika | 23. 04. 2024. u 18:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vanredna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine održana je danas, na zahtjev člana Predsjedništva Željke Cvijanović, sa jednom točkom dnevnog reda – stav Predsjedništva BiH u vezi sa apliciranjem Kosova za članstvo u Vijeće Europe.

Denis Bećirović je glasovao ‘za’, Željko Komšić je 'suzdržan', a Željka Cvijanović je glasovala 'protiv'.

''Smatram da treba glasati ''ne''. Ukoliko želimo konzistentno da nastupamo na međunarodnom planu, onda moramo da poštujemo stavove naših institucija, to nije stav pojedinačnog opredjeljenje ambasadora, volonterizam ili krajnje nepoštovanje države'', kazala je Cvijanović na press-konferenciji nakon vanredne sjednice Predsjedništva BiH.

Navela je da današnje ''šaroliko'' glasanje jasno pokazuje da je Bosna i Hercegovina u problematičnoj situaciji po mnogim pitanjima.

''Ovo je samo jedno od pitanja kojima se bavimo. Čitav je slijed događaja koji pokazuju nedosljednosti i gdje ambasadori ne poštuju Predsjedništvo. Ministarstvo vanjskih poslova često daje instrukcije ambasadorima bez da je pitalo Predsjedništvo za mišljenje ili da je uvažilo različita mišljenja nas tri člana Predsjedništva'', smatra Cvijanović.

Kopirati
Drag cursor here to close