Krađa

Bećirović u akciju krenuo s copy/paste

Faktor je objavio dio kojeg je Bećirović iskopirao i dostavio kao svoj odgovor na upit.
Vijesti / Politika | 30. 05. 2018. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako se već ne mogu pohvaliti poznavanjem onoga što bi im, ukoliko dobiju povjerenje glasača, bio primarni zadatak, onda se mogu poslužiti jednostavnom copy/paste metodom te tuđu strategiju predstaviti kao svoju'', piše to Faktor u analizi intervjua SDP-ovo kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Naime, kako navodi Faktor copy/paste pristupom se poslužio Bećirović, koji je u intervjuu za portal Klix na pitanje o prioritetima u smislu vođenja vanjske politike prepisao odgovore iz Strategije vanjske politike BiH, dokumenta kojeg je Predsjedništvo BiH usvojilo 13. ožujka ove godine.

''Kretanje ka punopravnom članstvu u NATO mora ostati prioritet institucija države BiH. Prioritetne aktivnosti bit će usmjerene na aktivaciju i provođenje MAP-a. BiH će unaprijediti resor odbrane i sigurnosti kako bismo na taj način stvorili sigurnu državu poželjnu za strane investicije. Saradnju s NATO-om ću proširiti na borbu protiv svih sigurnosnih prijetnji, protiv korupcije, zatim na ekonomsku dimenziju sigurnosti, prirodne nepogode i slično'', rekao je Bećirović Klixu.

Faktor je objavio dio kojeg je Bećirović iskopirao i dostavio kao svoj odgovor na upit.

''Nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija BiH. Prioritetne aktivnosti biće prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i provođenju MAP-a. Aktiviranjem MAP-a, BiH će dodatno unaprijediti svoje institucije i svoju efikasnost u domenu odbrane i sigurnosti te tako i dodatno afirmirati BiH kao sigurnu i poželjnu zemlju za strane investicije. Intenziviraće se saradnja s NATO-om ne samo u vojno-odbrambenoj dimenziji, nego i u aktivnostima koje proizilaze iz sveobuhvatnog poimanja sigurnosti: ekonomska dimenzija sigurnosti, transport, vladavina prava, borba protiv korupcije, prirodne nepogode, borba protiv savremenih i nekonvencionalnih sigurnosnih prijetnji, cyber odbrana i slično'', navodi se u Strategiji vanjske politike BiH 2018. – 2023.

Faktor, koji zasluge za provođenje Strategije pripisuje Bakiru Izetbegoviću, čelniku SDA i još nekoliko mjeseci bošnjačkom članu Predsjedništva BiH, navodi kako usporedba odgovora sugerira ''ne samo da se Bećirović, uslijed nepoznavanja materije, poslužio copy/paste metodom pri dostavljanju odgovora na upit o vanjskoj politici, već i da kandidat SDP-a u potpunosti podržava dosadašnji angažman i smjernice koje je u vođenju vanjske politike postavio aktualni predsjedavajući Bakir Izetbegović, jer NATO integracije, istini za volju, baš i nisu na vrhu liste prioriteta druge dvojice aktualnih članova Predsjedništva BiH''.

Bećirović se, navodi Faktor, istom metodom poslužio i pri odgovorima o multilateralnom planu i povezivanju BiH i dijaspore.

Kopirati
Drag cursor here to close