Antibosanskohercegovačko rješenje

Bećirović: Prihvaćanje HDZ-ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona značilo bi veleizdaju BiH

Vijesti / Politika | 23. 01. 2022. u 11:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik SDP-a u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je obrazložio zašto smatra da je neprihvatljiv HDZ-ov prijedlog izmjene Izbornog zakona. Ponovio je mantru kako je taj prijedlog diskriminatoran i antieuropski, iako etničko predstavljanje postoji u srcu Europe i u srcu Europske unije.

Bećirović je poručio drugim političarima da, kako je naveo, nemaju pravo svojim pogrešnim procjenama i potezima ugrožavati budućnost Bosne i Hercegovine. Posebno se obratio onima koji su možda ucijenjeni.

"Ako ima političara koji su na bilo koji način i od bilo koga ucijenjeni, bolje je da takvi podnesu ostavku nego da spašavajući svoje političke karijere trajno unesreće građane Bosnu i Hercegovinu", poručio je.

Prema Bećirovićevim riječima, nijedan dužnosnik ne smije i nema pravo pristati na ugrađivanje dodatnih "diskriminatornih i antieuropskih" rješenja u Izborni zakon.

Potom je naveo sljedeće:

"Neprihvatljivo je da se u Izborni zakon ugrađuju odredbe o stvaranju bilo kakvih virtualnih izbornih jedinica čime bi se osnažila diskriminacija građana i de facto stvorile pretpostavke za formiranje monoetnički omeđenih teritorija. Pristajanje na takva rješenja značilo bi stvaranje preduvjeta za etničku podjelu Bosne i Hercegovine.

Nedopustivo je da se u odredbe Izbornog zakona unose asimetrična i antieuropska rješenja koja su neprihvatljiva u demokratskim državama Europske unije. Suglasnost na takva rješenja suštinski bi predstavljala udaljavanje Bosne i Hercegovine od euroatlantskih integracija i približavanje nedemokratskim režimima.

Neodgovorno je da se zaobilaze ili ignoriraju obvezujuće presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Bosna i Hercegovina ima obvezu podvrgnuti se konačnim presudama Europskog suda za ljudska prava u svakom sporu u kojem je sudjelovala kao stranka.

Neustavno je kršiti prava građana jamčena članom 25. Međunarodnog pakta o građanskim političkim pravima, koji je sastavni dio Ustava Bosne i Hercegovine, kao i prava koja su utvrđena Opcijskimprotokolima i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Apsolutno je neprihvatljivo da se pristaje na ucjene i diskriminatorne prijedloge HDZ-a jer bi to bio potez s nesagledivim posljedicama za demokratski razvoj Bosne i Hercegovine. To bi otvorilo vrata novim etničkim podjelama i bilo bi u potpunoj suprotnosti s principima europske demokracije.

Deplasirano i ponižavajuće je politički kapitulirati pred HDZ-ovim konceptom i sadržajem izmjena Izbornog zakona. To bi predstavljalo izdaju interesa Bosne i Hercegovine i mogućnost još većih zloupotreba u budućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close