Kandidat za člana Predsjedništva BiH

Bećirović: OHR mora zaustaviti nezakonite aktivnosti u RS-u

Pozvao je državnog pravobranitelja Mariofila Ljubića i njegove zamjenike Ismeta Velića i Mlađena Mandića da preuzmu odgovornost u skladu sa zakonom, te javnosti objasne šta su učinili na pitanju zaštite državne imovine.
Vijesti / Politika | 17. 07. 2022. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kandidat ujedinjene oporbe za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović pozvao je Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH da zaustavi nezakonito knjiženje državne imovine na bh. entitet Republika Srpska, a domaće institucije da reagiraju u skladu sa svojim ovlastima i zakonima BiH, te zaštite imovinu čiji je država titular.

''Aktivnosti na lokalnoj i entitetskoj razini potvrđuju da vlasti bh. entiteta RS de facto nastavljaju pravno nasilje uprkos odlukama Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika u BiH, koji je ranije djelovao u smislu dopune Odluke o ojačavanju Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom iz 2005. godine. Navedene odluke govore da je ništavno svako raspolaganje imovinom koje je izvršeno suprotno navedenom zakonu'' - naveo je Bećirović u priopćenju za javnost.

Dodao je da ''pokazujući iznova spremnost da atakuju na integritet državnih institucija, uključujući i Ustavni sud BiH, kao i autoritet međunarodne zajednice, to jeste Vijeća za implementaciju mira i Ureda visokog predstavnika, u radu institucija bh. entiteta RS na djelu vidimo ugrožavanje vladavine prava, narušavanje pravne sigurnosti i sigurnosti poslovanja''.

Bećirović navodi da, bilo da se radi o nezakonitim knjiženjima imovine koju koriste javne institucije i ustanove ili pak politici uspostavlja takozvanih zaštićenih područja i(li) nacionalnih parkova, cilj je sasvim jasan, a to je izvlašćivanje države kao titulara vlasništva.

On, također, smatra neprihvatljivom pasivnost institucije Pravobraniteljstva BiH, koja je i osnovana ''u cilju da se državi Bosni i Hercegovini osigura mogućnost učinkovite zakonske zaštite i zastupanje u pogledu zaštite njenih Ustavom utvrđenih nadležosti, interesa i prava''.

''Indikativno je da Pravobranilaštvo BiH uprkos svemu do sada nije poduzelo aktivnosti podnošenja prijava Tužiteljstvu BiH dok se nelegalno razvlašćuju na desetine hiljada hektara šumskog i drugog zemljišta. Tužiteljstvo BiH i drugi nadležni organi države BiH, također, moraju procesuirati odgovorne osobe koje su nastavile neustavno i nezakonito knjiženje državne imovine BiH na bh. entitet RS. Jer, kakva je, na koncu, svrha institucija ukoliko neće da štite interes države BiH u skladu s čijim zakonima su osnovane'' - pita se Bećirović.

Pozvao je državnog pravobranitelja Mariofila Ljubića i njegove zamjenike Ismeta Velića i Mlađena Mandića da preuzmu odgovornost u skladu sa zakonom, te javnosti objasne šta su učinili na pitanju zaštite državne imovine koja se već duži period nezakonito knjiži na entitet RS.

''Pozivam sve političke aktere u BiH na zajedničko i odlučno djelovanje na zaštiti imovine države BiH, s ciljem suštinske zaštite njezine državnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta'' - zaključio je Bećirović, priopćeno je iz SDP-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close