Kandidat za člana Predsjedništva

Bećirović Dodiku: NATO ostaje, ti ne moraš

''Put ka punopravnom članstvu u NATO-u sastavni je dio bosanskohercegovačkog zakonodavstva''.
Vijesti / Politika | 14. 08. 2022. u 09:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine reagirao je na izjavu Milorada Dodika u kojoj tvrdi da ''NATO nema nikakvu ulogu u Bosni i Hercegovini''.

''Put ka punopravnom članstvu u NATO-u sastavni je dio bosanskohercegovačkog zakonodavstva. U Zakonu o obrani Bosne i Hercegovine, koji su izglasali i parlamentarci iz reda SNSD-a, precizno je navedeno da će državne institucije Bosne i Hercegovine provesti potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a'', izjavio je Bećirović.

On je istaknuo kako Milorad Dodik omalovažavanjem uloge i važnosti NATO-a svjesno dezinformira javnost i to s ciljem sticanja jeftinih političkih bodova u izbornoj godini.

''Svim državljanima Bosne i Hercegovine, pa i onim koji podržavaju politiku Milorada Dodika, mora biti jasno da je Bosna i Hercegovina država koja je odlučila da se kreće ka članstvu u NATO-u, ali i da prijem naše zemlje u NATO ne ide na štetu nijednom pojedincu ili etničkoj grupi – već upravo suprotno'', poručio je Bećirović.

Dodao je kako će korist od članstva u NATO-u imati svi građani Bosne i Hercegovine s obzirom na to da prijem u članstvo znači očuvanje mira i sigurnosti u zemlji, jačanje suradnje u oblasti obrane i obrazovanja, ali i jačanja same bosanskohercegovačke ekonomije.

''NATO ne predstavlja prijetnju nijednom državljaninu Bosne i Hercegovine. Stava sam da se NATO-u mogu protiviti samo one politike koje rade direktno na štetu mira, suživota i ekonomskog razvoja naše zemlje'', istakao je dr. Bećirović.

Miloradu Dodiku na kraju je poručio: ''NATO ostaje u Bosni i Hercegovini, a tebi ako je tijesno ne moraš ostati. I to prenesi svojim nalogodavcima u Moskvi i Beogradu''.

Kopirati
Drag cursor here to close