Grupa Zastupničkog doma

Bagarić: Grupa za pregovore razgovarat će danas s borcima

Na tom sastanku sagledat će se zahtjevi boraca i predstaviti aktivnosti koje se provode u cilju poboljšanja položaja boračke populacije.
Vijesti / Politika | 18. 04. 2018. u 13:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S pripadnicima boračke populacije, koji prosvjeduju ispred Federalnog parlamenta, razgovarat će tijekom dana grupa za pregovore Zastupničkog doma, koja je formirana na čelu sa šefom Kluba HDZ-a BiH Jozom Bagarićem.

Izjavio je to Feni uoči početka izvanrednog zajedanja Zastupničkog doma Bagarić, navodeći da će se na tom sastanku sagledati zahtjevi boraca i predstaviti aktivnosti koje se provode u cilju poboljšanja položaja boračke populacije.

Ranije šef kluba SDA Ismet Osmanović kazao je da je u parlamentarnoj proceduri jedino zakon o boračkim udruženjima, dok se od Vlade Federacije BiH, nakon ustaljene procedure, očekuje da u proceduru bude dostavljen Nacrt zakona o pravima demobiliziranih boraca.

Podsjećamo, na osnovu dogovora sa predstavnicima Koordinacije boračkih organizacija koje baštine tradiciju Armije RBiH i HVO-a i županijskih ministara za pitanja boraca, federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević je ponovno uputio u proceduru Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih obitelji.

Ovim zakonom je predviđeno 15 prava za demobilizirane borce i članove njihovih obitelji, od kojih su najbitnija: zdravstveno osiguranje i liječenje svih boraca i članova njihovih pobitelji u svim zdravstvenim ustanovama u FBiH, prednost u zapošljavanju i kaznene odredbe za poslodavce koji to ne budu poštovali, te osnovno osiguranje u visini od 25 posto prosječne plaće u FBiH, za demobilizirane borce koji imaju 60 godina i više i žene borce koje imaju 50 godina i više, a koji nemaju nikakvih drugih primanja.

Kako stoji u nedavnom priopćenju resornog ministarstva zakon će ići u dalju proceduru prema Vladi FBiH i Parlamentu FBiH nakon što dobije pozitivna mišljenja Federalnog ministarstva financija, Federalnog ministarstva pravde i Ureda za zakonodavstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close