Usprkos apelima

Avaz: DNK laboratorij iz BiH se seli u Haag

Otvara se problem iznošenja 80.000 koštanih ostataka iz BiH, odnosno bioloških i genetskih uzoraka nestalih osoba iz BiH
Vijesti / Politika | 11. 11. 2017. u 20:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Laboratorij za analizu DNK Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) iz Tuzle već putuje prema Haagu. Tako je uzaludan apel Vijeća ministara BiH da ICMP obustavi premještanje laboratorija, piše Dnevni avaz. Vijeće ministara ističe da bi prenošenje laboratorija moglo u potpunosti zaustaviti proces identificiranja nestalih u narednih pet mjeseci, a dugoročno usporiti i znatno poskupiti proces zbog slanja koštanih uzoraka u nizozemski grad.

Kasna reakcija

''Otvara se problem iznošenja 80.000 koštanih ostataka iz BiH, odnosno bioloških i genetskih uzoraka nestalih osoba iz BiH te zaštite podataka članova obitelji nestalih'', navodi Vijeće ministara.

No, iz ICMP-a ne misle tako. Tvrde da preseljenje njihovog sjedišta neće ugroziti pružanje pomoći BiH, „nego će povećati mogućnosti u identifikacijama zasnovanim na najsuvremenijoj DNK tehnologiji, koja će se i dalje vršiti bez ikakvih troškova za BiH“.

Oni podsjećaju da je ICMP od 2015. stekao status međudržavne organizacije, s globalnim mandatom, te je jedina međunarodna organizacija zadužena isključivo za pitanje nestalih.

''U skladu sa Sporazumom o ICMP-u, prenijeli smo mnoge od svojih ključnih funkcija, uključujući i svoj DNK laboratorij, iz BiH u Nizozemsku'', navode iz ICMP-a. Potvrđuje to i Sugovornik Avaza iz Instituta za nestale osobe BiH, koji ih uvjerava da je laboratorij u Tuzli već demontiran te jedan dio i u Sarajevu. Inače, od prije godinu dana sjedište ICMP-a u potpunosti je prešlo u Haag. No, to, uvjeravaju nas iz ove organizacije, neće utjecati na identifikacije nestalih iz BiH.

'' ICMP je osigurao sredstva kako bi BiH i dalje imala pristup DNK testiranju. Zadržat ćemo regionalni ured u BiH, koji će nastaviti čuvanje bioloških uzoraka iz regije. Svi krvni i koštani uzorci koji su već obrađeni u ICMP-u ostaju u BiH. Svi novi uzorci koji se podnesu globalnom laboratoriju u Hagu će, nakon obrade, biti vraćeni u BiH'', navode iz ICMP-a.

Unaprijediti suradnju

Inače, ICMP ističe da već duže od decenije pokušava s vlastima BiH osigurati potpisivanje sporazuma koji bi unaprijedio suradnju te poziva BiH da potpiše sporazum o statusu i funkcijama ICMP-a, kako bi postala članica Konferencije država članica. Kako „Avaz“ saznaje, BiH ovaj sporazum nikad nije potpisala, jer svoj glas nisu dali ni prijašnji, a ni aktualni član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Zamjenik direktora Agencije uhićen

Sugovornik Avaza iz Instituta za nestale osobe BiH, koji je želio ostati anoniman, podsjeća da u BiH postoji Agencija za forenzička ispitivanja, pri Ministarstvu sigurnosti BiH, ali da nema DNK laboratorij, ni zaposlene stručnjake koji bi se bavili DNK analizama. Na web-stranici Agencije ne piše ime direktora, a zamjenik je Sead Hadžić, koji je proljetos uhićen u akciji „Pravda“.

Kopirati
Drag cursor here to close