Damir Arnaut

SBB traži od Komisije pokretanje postupka i ispitivanje slučaja ''Opsenica''

Damir Arnaut, potpredsjednik SBB-a i podnositelj inicijative u ime te stranke, rekao je da je više razloga da SIP reagira u ovom slučaju.
Vijesti / Politika | 02. 11. 2018. u 16:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez za bolju budućnost (SBB) BiH uputio je inicijativu Središnjem izbornom povjerenstvu BiH da pokrene postupak po službenoj dužnosti da bi se utvrdilo pravno i činjenično stanje u vezi s izjavom o prihvaćanju kandidature te nacionalnog izjašnjenja Gorana Opsenice, koji se na proteklim izborima nalazio na listi koalicije predvođene HDZ-om za Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Kako je za Avaz potvrdio Damir Arnaut, potpredsjednik SBB-a i podnositelj inicijative u ime te stranke, više je razloga da SIP reagira u ovom slučaju. 

Prije svega, on podsjeća da je Opsenica u proteklim danima u medijskim istupima navodio da je on Hrvat po nacionalnosti i da se ''boji da je SIP instruiran da pogriješi'', kada ga je odlučio proglasiti Srbinom.

 ''Nakon toga, jučer se oglasio SIP u kojem su naveli da su kandidaturu Gorana Opsenice ovjerili na osnovu njegove izjave ''o prihvaćanju kandidature na kojoj je on kao svoje nacionalno izjašnjenje naveo da je Srbin'', međutim, javnost je svjedočila da to nije razjasnilo situaciju o tome kako se Opsenica izjasnio, jer je on ubrzo reagirao i za medije negirao da je on uopće ispunio i potpisao izjavu koju je SIP objavio'', kazao je Arnaut.

Također, naveo je Arnaut, čitavu situaciju dodatno je zakompliciralo i to što se o svemu oglasio i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i koalicije koja je kandidirala Opsenicu, koji je za medije rekao da se Opsenica izjasnio kao Hrvat.

''Kao razlog više da se čitava priča u vezi s nacionalnim izjašnjenjem Gorana Opsenice pravno i do u detalje preispita je i to što se u medijima pojavio pismeni odgovor Dragana Čovića na upit SIP-a od 25. listopada ove godine. Iz tog odgovora vidljivo je da ga iz SIP-a pitaju o nacionalnom izjašnjenju Opsenice, pri čemu Čović, između ostalog, potvrđuje da je Opsenica Hrvat i da se jedino ti podaci uzimaju kao relevantni u daljnjim izbornim aktivnostima Komisije'', kaže Arnaut.

Shodno svim ovim činjenicama koje su se posljednjih dana pojavile u javnosti, SBB je izrazio sumnju da je izjava koju je SIP objavio krivotvorena.

''I smatramo da se ta izjava ne može koristiti kao osnova za ostvarivanje bilo kakvih izbornih prava Gorana Opsenice, uključujući za potrebe utvrđivanja njegovog izjašnjenja o pripadnosti konstitutivnom narodu ili grupi ostalih. I Opsenica se ne može smatrati pripadnikom srpskog naroda za potrebe ispunjavanja obaveze iz Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH da će u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH biti zastupljena najmanje po četiri pripadnika svakog konstitutivnog naroda'', pojašnjava Arnaut.

Stoga iz SBB-a pozivaju SIP da pokrene postupak i postupi u skladu s Ustavom FBiH i Izbornim zakonom BiH.

''S obzirom na to da bi se uvažavanjem ovih činjenica te potom dosljednom primjenom člana 10.6 stav (2) i (3) Izbornog zakona BiH mandat navedene koalicije prenio na idućeg političkog subjekta koji na svojoj kompenzacijskoj listi ima stvarne pripadnike srpskog naroda, neophodno je da SIP BiH postupi u skladu sa svojom obavezom iz člana 6.1 Izbornog zakona BiH i u potpunosti osigura zaštitu izbornog prava tako što će utvrditi sve relevantne okolnosti vezane za ovaj slučaj. Time će onemogućiti popunjavanje mjesta koje prema Ustavu FBiH pripada pripadniku srpskog naroda osobom koja prema vlastitim izjavama i službenim izjavama svog političkog subjekta pripada hrvatskom narodu te koja osoba tvrdi da izjavu koju je SIP objavio nije potpisao, već da je to u njegovom odsustvu neko uradio umjesto njega'', istaknuo je Arnaut.

U inicijativi SBB, također, podsjeća na jasne odredbe člana 6.8 Izbornog zakona BiH koji nalaže da, ''ako izborna komisija smatra da je učinjeno kazneno djelo koje se odnosi na izborni proces, dužna je da to djelo prijavi nadležnom tužiteljstvu''.

Kopirati
Drag cursor here to close