Predsjednik mostarskog SDP-a

Arman Zalihić: Od mostarske vlasti dvije godina slušamo samo divna obećanja

Arman Zalihić predsjednik mostarskog SDP-a razgovarao je za naš portal o dešavanjima na mostarskoj političkoj sceni i očekivanjima na predstojećim Općim izborima na kojima je kandidat ove stranke za Skupštinu HNK.
Vijesti / Politika | 26. 09. 2022. u 09:00 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošle lokalne izbore ste kao novo lice na mostarskoj političkoj sceni ostvarili dobar rezultat. Sada ste već etablirani kao najveći kritičar mostarske lokalne vlasti, što vas je motiviralo da se sada na Općim izborima ponovno nađete na listićima?

Jednostavno mi više nemamo vremena za čekanje i ako ne učinimo radikalnu promjenu na političkoj sceni BiH će postati starački dom u kojem ćemo rodbinu posjećivati u vrijeme godišnjih odmora. Posljednji mostarski izbori su definitivno pokazali da jedino SDP ima snagu i infrastrukturu da se suprotstavi višedesetljetnoj koaliciji HDZ-SDA.

Da je bilo malo više mudrosti unutar naše koalicije i manje prosutih glasova malih stranaka, danas oni u Mostaru ne bi imali 2/3 većinu u Vijeću, a onda bi mi kroz usvajanje proračuna imali instrumente kojima bi ih natjerali da se napokon počnu baviti problemima građana, a ne zadovoljavanjem stranačkih i tajkunskih interesa. Zato smo odlučili s najjačim timom ući u ove izbore, jer jednostavno kao najjača oporbena stranka imamo odgovornost prema građanima da napravimo dobar rezultat, uđemo u vlast i provedbom našeg programa kreiramo promjene.

Prije nego što pređemo na više razine vlasti , kako bi na pola mandata ocijenili mostarsku vlast?

Čista jedinica. Nakon lokalnih izbora postojao je jedan entuzijazam da će se stvari maknuti sa mrtve točke, ali kako vrijeme ide vidi se da smo se vratili u staru kolotečinu. Kada je riječ o kapitalnim projektima vlasti su završile samo kružni tok kod Gimnazije i presvukli asfaltom Aveniju za što im je projekt i novce ostavio pokojni gradonačelnik. Javna poduzeća i dalje ne rade svoj posao, a zaključak SDP-a koji je usvojen na Vijeću o spajanju javnih komunalnih poduzeća nije proveden.

Deponija je u nikad gorem stanju, grad je i dalje prljav, a Vodovod je postao poligon za stranačka uhljebljivanja. Sistematizacija gradske uprave koja je nezakonito nametnuta ni dan danas nije usvojena na Vijeću. Dvije godine od konstituiranja nisu na Vijeće donijeli osnovu novog prostornog plana, a stari mijenjaju samo kad za to postoji interes njihovih tajkuna. Politički također ništa nisu pokazali. SDA je prije par godina pisala peticije o vraćanju općina, a sada ne žele implementirati ni vlastiti tzv. Mostarski sporazum kojeg su potpisali s HDZ-om.

U fokusu ste dvije godine držali izmjene Statuta koje su dogovorili SDA i HDZ, a koje se nikad nisu desile?

Posljednju sjednicu Vijeća sam stavljajući Statut na dnevni red četvrti put dao šansu Salemu Mariću i Slavenu Zeljki da implementiraju ono što su potpisali. Ponovno su oborili SDA i HDZ, a nikad se nisu ispričali građanima za predizborne neistine. Pisao sam i Ustavnom sudu koji je naredio da izmijenimo Statut u roku šest mjeseci nakon konstituiranja Vijeća što je davno prošlo, ali oni još nisu donijeli rješenje o brisanju neustavnih odredbi.

Danas zbog svega ovoga oni krše zakon. Poslovnik kaže kako utrošak novca gradskih područja predlažu komisije tih područja, a zbog toga što nisu usuglasili Statut sa izmjenama Izbornog zakona BiH iste nisu konstituirane, a oni troše taj novac. Bilo bi dobro da Tužiteljstva napokon reagiraju na ove nezakonitosti. Ne mogu vjerovati da su toliko drski i da zbog toga što nemaju većinu u Starom gradu i Zapadu krše zakon da bi oni trošili novac kako žele. O jasnoj diskriminaciji Ostalih da ne govorimo.

Ipak, morate priznat da je otpočela gradnja dvorane i bazena?

Završavaju tek ploču parkinga dvorane, a nakon razgovora sa stručnjacima koji su projektirali veliki broj dvorana, odgovorno tvrdim da će nas radovi po postojećem projektu uvesti u nove probleme. Projekt je star više od deset godina, uz to revizijom se ustanovila gomila nedostataka koje nikad nisu otklonili, a sad s tim projektom traže novac. A zamislite koliko je građevina napredovala u tom razdoblju? Kao laik zamislite koliko energije treba za grijanje te dvorane, a koliko je solarna tehnologija napredovala za deset godina?

Da su odmah poslije izbora napravili tim stručnjaka koji će napravit novi projektni zadatak koji će se usvajati na Vijeću, pa raspisali međunarodni javni poziv za izradu idejnog i glavnog projekta uz odgovarajuće revizije, danas bi mogli krenuti u izgradnju. Ovako bojim se da će se sve pretvoriti u farsu. Zadužiti će nas, potrošiti gomilu novca i napraviti nerentabilnu dvoranu.
Bazenu se smije čitav grad. Srušili su stare objekte na prostoru gdje je predviđen bazen. Fotografirali su se pored bagera i izjavili kako grade bazen koji nema dozvole ni projekta. Mogu shvatiti da se po stranačkom naređenju Kordić mora truditi da pokuša popraviti imidž HDZ-a, ali da će pored ronjenja sa Zeljkom sudjelovati u kampanji predsjednika Vijeća Marića i još sa Milivojevićem obilazit kuće pred izbore nisam mogao ni sanjati.

Kada je riječ o nivou županije vaša stranka je žustro reagirala na izmjene zakonu o unutarnjim poslovima kojima se pored policijskog komesara uvodi i funkcija njegovog zamjenika?

Deset godina je SDA iznosila stav da ministar i komesar ne mogu biti pripadnici istog konstitutivnog naroda. Kada je Lasić nezakonito imenovan za komesara, tadašnji predsjednik Skupštine Ramiz Jelovac je podnio krivičnu prijavu u kojoj je pored ostalog naveo da HDZ ovim imenovanjem, nakon suda i tužiteljstva, želi ovladati kompletnim sigurnosnim sustavom u HNŽ. Sud je donio odluku da je Lasić nezakonito imenovan, a onda su se u SDA jedno jutro probudili i odlučili da prepuste ovo mjesto HDZ-u. Pa ako sad tvrde da je ovo odlično rješenje zašto su nas maltretirali 10 godina?

Sve su umotali kroz ove izmjene zakona podijelivši MUP, ali je jasno da će SDA kroz funkciju zamjenika komesara dobiti mrvice, a HDZ kontrolu nad MUP-om. Tužno je da se do danas najodgovorniji ljudi iz SDA po ovom pitanju nisu oglasili, ali Špago i Mušić će jednom morati stati pred građane i odgovoriti na neka pitanja.

Žao mi je što uopće moramo razgovarati u ovim kategorijama jer bi policija prema zakonu trebala biti profesionalna, ali evidentno je u njoj politika prisutnija više nego ikad. Policajci će se također uvjeriti u to kad krenu izvanredna činovanja i nagrade za podobne.

Šta može SDP ponuditi građanima Hercegovačko-neretvanske županije?

Prije svega transparentnu vlast kojoj će građani znati za tijek svake marke od ulaska u proračun do njezina rashodovanja. Novca za razvoj ima više nego ranijih godina, ali ovaj sustav u kojem je sve namješteno od poticaja za nevladine organizacije pa do pomoći gospodarstvenicima mora na remont. U zakonskoj regulativi kasnimo za nekim drugim županijama, a da ne govorim koliko kasnimo za europskom pravnom stečevinom.

Resori koji su najvažniji na razini županija, a to su unutarnji poslovi, obrazovanje, zdravstvo i socijalna skrb žude za sveobuhvatnim reformama. Moramo povećati prava socijalno ugroženih i bolesnih, te povećati naknade porodiljama. Mladima moramo omogućiti sve moguće pogodnosti, a oslobađanje poreza na kupovinu prve nekretnine treba biti jedan od prioriteta. Poljoprivreda i turizam su nam strateška područja i tako se trebamo odnositi prema njima.

Kakav rezultat očekujete u Hercegovini?

Po nekim anketama samo četiri ili pet stranaka sigurno prolazi izborni prag. Bitno je da skrećemo pažnju ljudima na fenomen rasipanja glasova na male stranke koje neće preći prag. Na posljednjim izborima za Skupštinu HNŽ je na taj način bačeno 10.000 glasova, a da su otišli SDP-u mi bi imali dva ili tri mandata više i bili nezaobilazan faktor u županiji.

Zato mislim da je izbor jasan ili HDZ i SDA ili SDP, jer politika nije modna revija lica s plakata nego „timski sport“. Smatram da bez dobro organizirane stranke i tima ljudi, pojedinac ništa ne može promijeniti. Očekujem znatan porast glasova i mandata, ali tek su izbori najbolja anketa. Nadam se samo da će ovaj put odlučiti birači, a ne kao na mostarskim izborima brojači.

Kopirati
Drag cursor here to close