Ustavne promjene

SDP na stol stavlja travanjski paket

Amandmanima koje predlaže SDP predviđa se jačanje kapaciteta državnog parlamenta, u kojem bi se broj zastupnika više nego uduplao.
Vijesti / Politika | 01. 12. 2020. u 07:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog ustavnih promjena, poznatiji kao “travanjski paket”, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub zastupnika SDP-a Bosne i Hercegovine, naći će se na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 9. prosinca, objavila je državna televizija.

Amandmanima koje predlaže SDP predviđa se jačanje kapaciteta državnog parlamenta, u kojem bi se broj zastupnika više nego uduplao. Transformirala bi se i uloga Doma naroda u kojem bi umjesto 15 sjedio 21 izaslanik, po sedam iz svakog konstitutivnog naroda. Najveća i najvažnija novina bilo bi uvođenje predsjednika i premijera BiH.

''Uvođenje funkcije predsjednika BiH i potpredsjednika BiH koji se biraju iz Parlamenta čime se stvaraju preduvjeti da se i presuda Sejdić-Finci zadovolji. Jačanje ovlasti predsjednika i Predsjedništva, ali i mogućnost njihove smjene. Uvođenje i jačanje funkcije premijera Vijeća ministara'', pojašnjava Saša Magazinović, šef Kluba zastupnika SDP-a BiH u PD PSBiH.

Video: SDP BiH ponovo aktuelizira "aprilski paket"

U Stranci demokratske akcije ističu da će ova stranka podržati svaki prijedlog, pa i SDP-ov, kojim se proširuju nadležnosti države Bosne i Hercegovine.

''SDA je spreman podržati amandmane na Ustav BiH kojim bi se uveo funkcionalniji sustav u pogledu rada kako izvršne tako i zakonodavne vlasti'', kazao je Adil Osmanović iz Kluba zastupnika SDA u PD PSBiH.

Zastupnici iz stranaka s hrvatskim predznakom nisu željeli komentirati ustavne amandmane SDP-a.

Za stranke iz RS, bilo da su pozicija ili opozicija, oni su neprihvatljivi.

''49% RS, 51% Federacija BiH, dva entiteta, tri naroda i ustavni modaliteti kako šta može da se mijenja. Na ono na šta ne pristaju tri naroda i dva entiteta ne vrijedi ni pokretati'', kategoričan je šef Srpskog kluba zastupnika u PD PSBiH Nenad Stevandić.

Prema mišljenju profesora ustavnog prava Šukrije Bakšića državni Ustav je pun manjkavosti i treba ga mijenjati. „Travanjski paket“ nije sporan, ali, ocjenjuje, u ovom trenutku teško može proći.

''On u svakom slučaju jeste potreban. E da li je u ovim uvjetima se može nadomjestiti jedna povijesna šansa koja je propuštena prije 14 godina to je sada pitanje'', smatra Bakšić.

BHRT podsjeća da za bilo koju odluku, pa tako i inicijativu SDP-a BiH da se u igru vrati „travanjski paket“ ruke mora podići dvije trećine zastupnika iz svakog entiteta.

 

Kopirati
Drag cursor here to close