Što sad

Amidžić ispoštovao odluku o finansiranju, ali blokirao novac za tehničke izmjene

Nedostaje više od 25 milijuna maraka, a uplaćeni iznos dovoljan je samo za izbore na području Federacije.
Vijesti / Politika | 05. 04. 2024. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni ministar financija Srđan Amidžić je izdvojio novac za predstojeće izbore, ali na računu SIP-a iznos je znatno manji od očekivanog.

Nedostaje više od 25 milijuna maraka, a uplaćeni iznos dovoljan je samo za izbore na području Federacije. Razlog za takav potez jasan je nakon Dodikove najave da će do 20. travnja na snazi biti izborni zakon RS.

Dok kreiraju RIK, Amidžić je izdvojio sredstva za SIPBiH za provođenje lokalnih izbora. Nepriznavanje visokog predstavnika i njegovih odluka u priči, a na djelu druga slika. Državni ministar financija iz SNSD-a Srđan Amidžić postupio je u skladu s OHR-ovim izmjenama Zakona o financiranju institucija Bosne i Hercegovine. Od Amidžića odgovor i pravdanje da nije udovoljio zahtjevu SIP-a, niti nametanju izmjena Izbornog zakona. Iz budžeta je na račun SIP-a izdvojena suma dovoljna samo za izbore u Federaciji, navodi Federalna.ba.

''Nametnutim izmjenama Ministarstvo financija i trezora Bosne i Hercegovine je dužno u potpunosti udovoljiti budžetskom zahtjevu SIP-a BiH, koji je za 2024. godinu iznosio 33.658.000 KM. Toliko je potrebno ako bi se udovoljilo onima koji bi da sprovedu odluke Schmidta, jer su veća sredstva potrebna za nabavku određene opreme. U instrukciji o privremenom financiranju osigurano je 7.418.000 KM", naveo je Amidžić.

Novi izbori - priča ista. Novac za raspisivanje izbora je upitan, pa dođe u posljednji čas. Tehničke izmjene Izbornog zakona iznjedrile su, kako smatra Federalna, poštene izbore i političku krizu. Tenzije ne jenjavaju, financiranje izbora je pod znakom pitanja.

Rok od sedam dana da budu poništene Schmidtove odluke istjekao je jučer. Odredili su ga vladajući iz RS-a pod palicom Milorada Dodika, a izignorirali domaći partneri i europski dužnosnici.

Pročitajte još

''Ozbiljno su se zaigrali političari u RS-u s idejom i planom da provode neke paraizbore. Sredstva će sigurno biti osigurana u punom iznosu. Izbora u Bosni i Hercegovini će biti'', poručuje predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

A dok se čeka puni iznos, vladajući u RS-u čekaju odgovor na ultimativni rok. Za to vrijeme Dodik ide dalje i reda nove najave. U političkoj kuhinji RS-a sprema se novi izborni zakon. 

''Mi ćemo donijeti naš zakon i provesti izbore po našem zakonu i on će biti usvojen najkasnije do 20. travnja'', istaknuo je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close