Prijetnje

Amerika zbog Dodika traži više vojske u BiH!

U priopćenju iz Helezova ureda navodi se kako ''Vlada SAD-a i Pentagon razmatraju sve opcije u vezi a jačanjem podrške BiH…''
Vijesti / Politika | 14. 04. 2023. u 10:47 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Iz američkih izvora saznajem da su Sjedinjene Države, preko State Departmenta, uputile zahtjev EU da pošalje pojačanje snagama EUFOR-a u BiH odmah nakon izjava Milorada Dodika o odcjepljenju RS-a. Europska Unija bi trebala reagirati u idućih nekoliko dana. Toliko od mene'', napisao je na Twitteru novinar Ivo Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona.

Sve opcije

Naime, tijekom posjete ministra obrane BiH, Zukana Heleza, Americi priopćeno je kako je tamošnja vlada ''spremna podržati jačanje državnih institucija BiH, prvenstveno Oružanih snaga kroz nove projekte za njihovo opremanje''.

U priopćenju iz Helezova ureda navodi se kako ''Vlada SAD-a i Pentagon razmatraju sve opcije u vezi a jačanjem podrške BiH, posebno u provođenju reformi u oblasti pravosuđa i vladavine prava''.

Helez je za Al Jazzeru pak govorio o inicijativi da se u BiH poveća prisutnost američkih snaga te rekao kako je to ''njegova ideja zbog prijetnji odcjepljenja''.

''Vrlo jasno želim da kažem da će svaki pokušaj odcjepljenja bilo kojeg dijela države BiH naići na brutalan odgovor. I zato ja molim sve one neodgovorne političare koji stalno potenciraju, ne znam iz kojih razloga, da će napraviti neko odcjepljenje, da rade na tome, da su spremni, i tako dalje –  da to ne rade. Najveću štetu nanose sebi i 'onom narodu kojeg predstavljaju''', rekao je.

Secesija je rat

Naveo je kako ''nije neka sitnica, ako kažete ćete se vi odvojiti od BiH''.

''To svako živ u BiH zna da ne može proći bez sukoba. I zato molim te neodgovorne političare da se urazume. I to je moja reakcija na njihovu akciju – da pozovem američke oružane snage da jednom jedinicom budu prisutni u BiH, sve do onog momenta dok ne budemo članica NATO saveza'', rekao je Helez.

Da odcjepljenja ne može biti bez rata rekao i je i dopredsjednik Republike Srpske, Ćamil Duraković, gostujući na BHRT.

"Treba svima biti jasno u ovoj zemlji, pa i Miloradu Dodiku, secesija je rat. Svatko onaj tko to zagovara ne želi dobro svome narodu. Ili, onaj tko utopistički zagovara ukidanje Republike Srpske, ili bilo kojeg entiteta, ili kantona vodi u nešto za što treba imati suglasnost sva tri naroda. Ovo što Dodik radi je samovolja, ovo što Dodik radi je šteta državi Bosni i Hercegovini. Njegova loša reputacija u svijetu donosi štetu državi Bosni i Hercegovini, time i entitetima i našem društvu", rekao je za BHRT Duraković.

Kopirati
Drag cursor here to close