Palmer dolazi

Amerika sjeda dužnosnike za lekciju o Izbornom zakonu

Prvo će biti održan zajednički sastanak Dodika, Džaferovića i Komšića s Palmerom, a potom i pojedinačno sa svakim članom Predsjedništva.
Vijesti / Politika | 30. 06. 2021. u 10:53 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik DŽaferović i Željko Komšić sastat će se u ponedjeljak, 5. srpnja, u Sarajevu s američkim predstavnikom za Zapadni Balkan Matthew Palmer, potvrđeno je iz Predsjedništva BiH.

Zajedno pa jedan po jedan

Prema neslužbenim informacijama agencije Srna, prvo će biti održan zajednički sastanak Dodika, Džaferovića i Komšića s Palmerom, a potom i pojedinačno sa svakim članom Predsjedništva.

Ranije je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio mogućnost dolaska dužnosnika europske i američke administracije kako bi se razgovaralo o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH.

''U subotu, nedjelju i ponedjeljak susrest ćemo se s najvišim predstavnicima međunarodne zajednice, koji će doći u BiH da završimo taj posao'', kazao je Čović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je pak, pored Palmerova dolaska, najavio posjetu i grupe "američkih i europskih političara''

“Doći će predstavnici SAD i EU, neću govoriti o imenima, mislim biće to za vikend. U fokusu će biti priča o eventualnim izmjenama Izbornog zakona”, rekao je Izetbegović za N1.

Uključenje SIP-a

Palmer je ranije iskazao podršku SAD-a izmjeni izbornog zakonodavstva koja mora uključivati djelomičnu izmjenu Ustava da bi se implementirale presude Europskog suda za ljudska prava i unaprijedio integritet izbornog procesa.

Palmer je o ustavnim reformama, implementaciji odluka Europskog suda za ljudska prava i izmjenama izbornog zakonodavstva u ožujku 2021. godine razgovarao s Dodikom i Čovićem.

Američko veleposlanstvo je tada priopćilo kako je specijalni predstavnik State Departmenta za Zapadni Balkan ''naglasio podršku SAD ograničenim ustavnim promjenama potrebnim da bi se provele odluke Europskog suda za ljudska prava, kao i za izmjene Izbornog zakona koje bi riješile integritet i odluke Ustavnog suda BiH, te za institucionalni proces koji bi uveo ova pitanja u državni parlament''.

''Palmer je naglasio kako civilno društvo BiH i Središnje izborno povjerenstvo moraju biti uključene, kako bi proces bio kredibilan. Uključenje SIP-a u taj proces, kao institucije odgovorne za provođenje Izbornog zakona, nije nešto oko čega se pregovara i ne bi trebalo biti izgovor za izbjegavanje rezultata u neophodnim reformama'', navedeno u priopćenju američkog veleposlanstva nakon tog sastanka.

Zadnji sastanak 3. lipnja

Kako podsjeća VOA, dao je podršku izmjenama izbornog zakonodavstva koje bi riješile integritet i odluke Ustavnog suda, kao i institucionalnom procesu Međuagencijske radne grupe (IAWG) kojim bi se ta pitanja uvela u državni Parlament.

Palmer je i ranije, u prosincu 2020. govorio o tome kako će biti potrebne izmjene Ustava BiH kao i izmjene struktura vlasti.

Poznato je kako se o izmjenama Izbornog zakona BiH godinama spore predstavnici SDA i HDZ-a BiH, koje o ovim pitanjima paralelno pregovaraju uz prisustvo predstavnika međunarodne zajednice.

Nakon što su 17. lipnja 2020. godine lideri SDA i HDZ-a, potpisali Sporazum u Mostaru, kojim je nakon 12 godina građanima tog grada omogućeno da izađu na lokalne izbore, dogovorili su također da se za šest mjeseci dogovore rješenja oko Izbornog zakona BiH.

Međutim, dogovor o Izbornom zakonu BiH još nije postignut, a posljednji sastanak u vezi s tim kao i o Ustavu BiH, ova dva stranačka lidera imali su 3. lipnja ove godine kada dogovor nije postignut, ali je rečeno da je napravljen pomak te da treba dalje razgovarati o tome s predstavnicima drugih stranaka.

 

Kopirati
Drag cursor here to close