Sastanak i s Konakovićem

SAD uz Schmidta, Dodik: "Ulozi stranaca mora doći kraj"

"Ulozi stranaca mora doći kraj. BiH pripada Srbima, Bošnjacima, Hrvatima i ostalima. Nitko više i nitko manje od drugih", istaknuo je Dodik.
Vijesti / Politika | 02. 02. 2024. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pomoćnik američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove James O'Brien i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sastali su se danas kako bi razgovarali o najvažnijim izazovima s kojima se Bosna i Hercegovina suočava, uključujući izborni integritet.

O'Brien je ponovo potvrdio snažnu podršku Sjedinjenih Država visokom predstavniku i njegovu korištenju bonskih ovlasti za provedbu i obranu Daytonskog mirovnog sporazuma, podršku BiH i njenim institucijama, kao i osiguravanje funkcionalnosti tih institucija te suzbijanje zapaljive retorike i djelovanja usmjerena na potkopavanje institucija i države, objavilo je Veleposlanstvo SAD-a u BiH na platformi X.

James O'Brien, pomoćnik američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena, stigao je sinoć u Sarajevo.

O'Brien će se u Sarajevu sastati sa članovima Predsjedništva BiH.

Na ovu posjetu reagirao je i predsjednik republike srpske Milorad Dodik.

''James O'Brien, čovjek koji voli reći da je Daytonski sporazum izašao iz njegovog pera, došao je u posjetu Bosni i Hercegovini. Za nas će to biti prilika da vidimo je State Department želi pozdraviti pozitivne trendove i dogovore političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini ili će po uzoru na svoje veleposlanstvo pokušati zaustaviti te trendove. Bit će to prilika da se vidi da li sila, a to je SAD, želi Bosnu i Hercegovinu kao suverenu ili subjektivnu strukturu'', rekao je.

Pisac Daytonskog sporazuma, kaže Dodik, mogao je svjedočiti desetljećima uspješne izgradnje mira i napretka na njegovim temeljima.

''Pisci Daytonskog sporazuma su shvatili da je potrebno jedno pravilo koje upravlja svime - da nema nametanja volje jednog naroda drugima, tj. da je potreban dogovor sve trojice. Sav pravi napredak dugujemo našim sporazumima koji se temelje na tom pravilu. Već godinama napredak u Bosni i Hercegovini koči želja nekih centara i političara da nametnu novo pravilo, što u prijevodu znači – jedan narod da vlada drugima. To je bilo nemoguće u 20. stoljeću i ostaje nemoguće u 21. stoljeću ako se žele stabilnost, razvoj i put naprijed'', napisao je Dodik na društvenoj mreži X.

Republika Srpska, kaže, želi jačanje pozitivnih trendova i želi razgovore i dogovore unutar Bosne i Hercegovine. Ne pristajemo i nećemo pristati na nametanje.

''Podržavamo Ustav BiH, odnosno ustavnu BiH i odbacujemo izvanustavnu, nametnutu BiH. Dakle, BiH će biti ustavna, ili neće biti. Ovako kako je sada, bolje da ne postoji. Ulozi stranaca mora doći kraj. BiH pripada Srbima, Bošnjacima, Hrvatima i ostalima. Nitko više i nitko manje od drugih. Daytonski pisac bi to morao znati. Suverena država je samo ona koja pripada sama sebi, u BiH to znači konstitutivni narodi. Republika Srpska će pružiti ruku saradnje svima i neće dići ruku predaje ni od koga'', rekao je Dodik.

Dodik je ranije rekao kako će ako Schmidt nametne izborni zakon, RS napraviti svoj zakon.

S Konakovićem o političkoj klimi

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 2. veljače u Sarajevu s pomoćnikom državnog tajnika SAD-a za europska i euroazijska pitanja Jamesom O'Brienom.

Na sastanku ministra Konakovića i američkog državnog tajnika O’Briena razgovarano je o europskom putu i političkoj klimi u Bosni i Hercegovini.

Istaknut je snažan strateški interes Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini te potvrđena opredijeljenost za podršku putu Bosne i Hercegovine prema stabilnoj i prosperitetnoj budućnosti.

Tijekom razgovora naglašena je podrška Sjedinjenih Američkih Država teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

Sastanku je prisustvovao i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy.

Kopirati
Drag cursor here to close