Preustroj

Američko šuškanje o Trećem: Može li izdržati tri u dva?

Bošnjaci će za gubitak kontraproduktivnog sustava dominacije otpornih entitetskih partnera biti nagrađeni svojim vlastitim entitetom
Vijesti / Politika | 25. 10. 2017. u 13:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosni i Hercegovini treba novi osvježen postdaytonski pristup američke administracije, navodi se u analizi američkog Instituta za stabilizaciju i tranziciju (IST) objavljenoj prije nekoliko dana.

Kao jedan od prioriteta, u analizi se navodi potreba da administracija amerilkog predsjednika Donalda Trumpa zajedno s europskim saveznicima ''prisili Sarajevo da se pridržava odluke Ustavnog suda o izmjeni Izbornog zakona".

Tri entiteta za funkcionalnost

U analizi se navodi i neodrživost ustroja države od tri naroda i dva entiteta te prednosti koje bi stabilnosti zemlje donijela uspostava tri nacionalna entiteta kao dugoročno rješenje za njezinu stabilnost.

''Nema ničeg inherentno krivog u hrvatskom entitetu. To bi riješilo mnoge probleme: ne bi bilo dodatnih potreba za kantonima, a odnosi između države i entiteta, te između entiteta i općine, mogli bi biti konzistentni diljem BiH. Umjesto zapletene federacije entiteta i naroda, zemlja bi bila normalna federacija teritorijalnih jedinica. Dizajn je to s mnogim uspješnim europskim primjerima. Etničke kvote mogu se zamijeniti regionalnom zastupljenošću i zaštitom temeljnih ljudskih prava'', stoji u izvještaju u kojem se napominje kako sadašnja dva entiteta ne mogu osigurati preobrazbu BiH u  funkcionalnu državu te da bi troentitetsko uređenje to moglo osigurati.

Ovime bi, kako se navodi u analizi IST-a, Bošnjaci će za gubitak kontraproduktivnog sustava dominacije otpornih entitetskih partnera biti nagrađeni svojim vlastitim entitetom.

Bošnjačka energija

''Važno je da bi Bošnjaci usmjerili svoju energiju i resurse na izgradnji vlastite kulture i razvijanje identitet umjesto da pretresaju druge zajednice, tretirajući ih kao egzistencijalne prijetnje'', navodi se u analizi koja je već izazvala brojne reakcije.

Također se podsjeća da je Europski parlament u Bruxellesu naveo značaj nedavne odluke Ustavnog suda temeljene na načelu konstitutivnoga statusa i ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda da biraju svoje legitimne političke predstavnike u Dom naroda u rezoluciji o BiH usvojenoj u veljači.

''Bošnjački politički predstavnici u Sarajevu odbijaju provesti odluku suda te samim tim dovode u pitanje integritet izbornog procesa. Ako se ne usvoje izmjene zakona do kraja godine neće biti ustavne osnove da se održe izbori i formira sljedeća vlada Federacije BiH. Kolaps koji bi uslijedio na državnoj razini bi vodio ka cijepanju zemlje, dok bi entitet Republika Srpska, koja već godinama zagovara odcjepljenje, bila jedina funkcionalna vlada unutar države kojoj ne bi preostalo ništa drugo nego da se pokušaju odcijepiti od Sarajeva'', predviđa se u opsežnoj analizi stanja u BiH i dodaje kako bi takav razvoj događaja mogao ponukati Hrvate ''da krenu svojim putem''.

Nadahnjujući modeli ustroja


Hrvatski Večernji list objavio je kako je mišljenje američkog instituta naišlo na različita tumačenja u hrvatskoj polučiti. Dok ga u Mostu tumače kao dokaz da je međunarodna zajednica senzibilizirana za probleme u BiH, u dvije najveće stranke su oprezni i poručuju kako se prvo treba koncentrirati na izmjene izbornog zakona.

Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač kaže kako Institut s pravom konstatira da BiH treba novi ustroj jer je sadašnji nefunkcionalan. 

''Postoje nadahnjujući modeli ustroja, jedan od njih je belgijski. Međutim, treba ići korak po korak. Sada je prioritet da Hrvatska, kao potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, u cijelosti poštuje i promiče obveze koje se tiču promjene Ustava BiH. Bez izborne ravnopravnosti Hrvata nema pravne države u BiH'', rekao je Kovač i podsjeća da je izmjene izbornog zakona zatražio i Sud BiH.

O preustroju BiH govorila je i dopremijerka Federacije BiH i federalna ministrica financija Jelka Miličević (HDZBiH) koja je rekla kako je svima izvana iznimno teško razumjeti što se ovdje zbva, kako se donose odluke, kako sustav funkcionira.

Ne može se tri staviti u dva


''Sam ustroj u FBiH je također kompliciran s deset županija. No, kada bi me danas pitali jesam li za tu razinu vlasti, odgovor bi bio apsolutno - da. Ponajprije stoga jer se pokušava centralizirati FBiH i smanjiti utjecaj Hrvata. Bez županija Federacija bi bila na uštrb Hrvata. Svim predstavnicima Hrvata u vlasti u FBiH ključno je osigurati da se ne narušava nadležnost županija. No, posve je sigurno da sustav treba posve drukčije postaviti. Iz ekonomskih, političkih i drugih razloga. Ne može se tri staviti u dva. Jedino sustav "tri u tri" može funkcionirati normalno kroz uređene cjeline. To se pitanje nije riješilo toliko godina nakon Daytona. Mi imamo rješenje, ali to ne podržavaju ljudi izvan BiH, ali ni drugi narodi u zemlji'', navela je Miličević.

S druge strane, analiza je naišla na osudu pa je tako portal nekadašnjeg tjednika Slobodna Bosna naveo kako ''dotična organizacija koja je objavila spornu studiju, osim što je samo jedna od nekoliko tisuća privatnih organizacija tog tipa širom SAD-a, očito je i da nema nikakav društveni i strukovni ugled''.

''Također, karakteristika organizacija ovakvih organizacije je i što, poput svih poslovnih subjekata 'i one moraju od nečega živjeti', a  ovakve studije se izrađuju za potrebe njihovih naručitelja'', navodi Slobodna Bosna i analizu povezuje s nedavnom posjetom SAD-u lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića.

''Kada u Google ukucate ime dotičnog instituta, jedino što će vam se pojaviti jeste njihova vlastita web stranica. Ono što ćete potom prvo uočiti kada uđete na nju jeste katastrofalno loš dizajn, u maniru nekog bh. demo benda s početka stoljeća, što samo po sebi dovoljno govori o ozbiljnosti ove organizacije'', navela je Slobodna Bosna.

 

 
Kopirati
Drag cursor here to close