Michael Murphy

Američki veleposlanik u posjeti: Mostar je dragulj

Veleposlanik Murphy je kazao kako je Mostar dragulj Bosne i Hercegovine s velikim potencijalima za razvoj.
Vijesti / Politika | 24. 03. 2022. u 13:59 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić primio je danas u Gradskoj vijećnici u nastupni posjet veleposlanika SAD u BiH Michaela Murphya te ga upoznao sa svim projektima koji su pokrenuti u proteklih godinu dana.

Kako je priopćio Grad Mostar, Kordić je naglasio kako je novi Izborni zakon u Mostaru omogućio preduvjete za dobro funkcioniranje gradskih vlasti, te kako je razočaran što nije došlo do promjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

''Naglasio je važnost donošenja Izbornog zakona kako bi se fokus prebacio na rješavanja gospodarskih i drugih pitanja'', navodi Grad.

Veleposlanik Murphy je kazao kako je Mostar dragulj Bosne i Hercegovine s velikim potencijalima za razvoj. Naveo je kako se pri pokretanju gospodarskog razvoja u Mostaru pozornost mora posvetiti povijesnom naslijeđu. Obećao je potporu gradonačelniku u razvojnim projektima i onima koji će ujediniti cijelu zajednicu.

  / Veleposlanik Murphy s Kordićem

Američki se veleposlanik susreo i s predsjednikom Gradskog vijeća Grada Mostara i Gradonačelnikom, a Gradsko je vijeće objavilo kako je posjeta ''protekla je u razgovoru o pozitivnim koracima koje je Grad Mostar i Gradsko vijeće učinilo do sada''.

''Iskazano je obostrano zadovoljstvo da se u Mostaru događaju pozitivni i ohrabrujući procesi, koji su usmjereni na kvalitetu života građana i ovom prilikom potvrđeno je potpuno opredjeljenje veleposlanstva SAD-a da bude podrška razvoju i napretku Grada Mostara'', navelo je mostarsko Gradsko vijeće.

  / Veleposlanik Murphy s Marićem

Američkog veleposlanika primio je i premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg koji se osvrnuo na neuspjeh pregovora o izmjenama Izbornoga zakona koji su se odvijali u nazočnosti predstavnika međunarodne zajednice.

''Europska i NATO perspektiva stabilne i ravnopravne BiH, kao zemlje konstitutivnih naroda po uzusima ravnopravnosti i legitimnosti kako ih utvrđuje Daytonski mirovni sporazum u svojoj izvornosti, ne bi smjeli imati alternativu. Način na koji djelujemo može i treba biti primjer cijeloj BiH. Izmijenili smo Ustav i ''de iure'' osigurali punu konstitutivnost sva tri naroda. U prakticiranju izvršne i zakonodavne vlasti HNŽ-a ostvarujemo puni konsenzus. Ako bi se i ostatak BiH ugledao na nas, poglavito više razine vlasti, imali bismo ključ rješenja ukupnoga stanja koje je, otvoreno govoreći, opasno usložnjeno'', rekao je Herceg, dodajući kako bez političke stabilnost nema ni stabiliziranja društvenih procesa ni gospodarskoga razvitka, time ni budućnosti koja bi ovdje zadržala mladost koja kontinuirano odlazi.

Herceg se osvrnuo i na turističke potencijale HNŽ-a ističući kako je ključ za privlačenje stranih turista prometna povezanost, s naglaskom na izgradnju Koridora Vc i snaženje Zračne luke Mostar.

Vlada HNŽ-a objavila je kako je herceg svoje gosta podsjetio ''na činjenicu da Vlada kontinuirano pruža potporu razvitku mostarske zračne luke'' i na ''činjenicu da HNŽ nosi teret pune skrbi o nizu vitalnih zajedničkih institucija ovdašnjih narod''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close