Muftija

Ako će se graditi crkva, neka se grade i islamski centar i sinagoga

Vijesti / Politika | 16. 12. 2014. u 13:49 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Muftijstvo mostarsko iskazuje spremnost i poziva Katoličku crkvu u Hercegovini, da u središnjoj – distrikt zoni grada Mostara, prihvati ruku mira, dijaloga i povjerenja, tako što će se dati podrška od strane svih, da se u toj zoni, na potezu nekadašnje vojne linije razgraničenja - linije smrti, a danas linije mira i međureligijskog susreta, otpočne izgradnja Islamskog kulturnog centra, nastavi izgradnja crkve Kristova Uskrsnuća i otpočne izgradnja židovske sinagoge'', objavilo je Mostarsko muftijstvo.

Dozvole samo jednima

U priopćenju povodom objavljivanja nedavne promemorije mostarsko-duvanjskog biskupa hrvatskom članu Predsjedništva, navodi se kako Muftijstvo smatra da se ideja mira, pomirenja i dijaloga među religijama u ovom gradu, može i mora temeljiti, i, graditi isključivo na ravnopravnom poštivanju prava svih religijskih zajednica u ovom gradu od strane Gradske uprave, njezinog Gradonačelnika i službi koje donose odluke o izgradnji u centralnoj zoni grada Mostara.

''Ne možemo i nećemo prihvatiti odluke gradskih nadležnih struktura, koje mimo zakonskih procedura, dodjeljuju dozvole za izgradnju stambeno – poslovnih i turističko – ugostiteljskih objekata u središnjoj gradskoj zoni, jednima, dok se te iste dozvole ne izdaju drugima samo zato što su drugi i drugačiji'', navodi se i dodaje kako se iz poruke, koja, kako navode, kao da je ultimativna, može iščitati rok za izgradnju započete crkve Kristova Uskrsnuća 2016. godina.

''Ako se pozivamo na zakon, na pravo, pravdu i ravnopravnost onda se u tom istom paketu mora rješavati i gradnja Islamskog kulturnog centra na lokalitetu Lakišića vakufa, u najbližem susjedstvu započete gradnje crkve'', navedeno je.

Mostar u rukama jednog čovjeka

Mostarski muftija Salem ef. Dedović naveo je kako je poznat stav da se pitanje Grada Mostara može rješavati isključivo u jedinstvenome gradu s organizacijom koja jamči svima ravnopravnost, a eliminira dominaciju, preglasavanje i majorizaciju.

''Gospodin biskup ne može tražiti za svoj narod u Mostaru primjenu principa „jedan čovjek jedan glas“ čime se omogućava majorizacija i diskriminacija jednog naroda, a zanemarivati politički sistem koji regulira odnose između Bošnjaka i Hrvata u drugim županijama i na razini Federacije BiH. Gospodine biskupe, daleko bi nas odvela tema o ugroženosti i neravnopravnosti samo jednog naroda u gradu Mostaru. Zar nije dovoljno kazati da je Mostar već pune dvije godine u vlasti samo jednog čovjeka, HDZ-ovog gradonačelnika, a da su Hrvati na svim rukovodnim mjestima brojnih Federalnih sigurnosnih agencija čije je sjedište u gradu Mostaru i ključnih pozicija unutar MUP-a HNŽ-a'', napisao je mostarski muftija u priopćenju i upozorio bošnjačke političke predstavnike na obvezu vrlo pažljivog i objektivnog sagledavanja opće društveno – političke klime u gradu Mostaru.

''Šteta bošnjačkom narodu ne smije biti ponovo nanesena, a moraju se iznalaziti putevi razvoja, napretka i prosperiteta na svim poljima, posebno ekonomiji, obrazovanju i kulturi'', zaključio je mostarski muftija.

Obnova kazališta

Podsjećamo, početkom prosinca biskup Perić uputio je Čoviću promemoriju u kojoj ga poziva na provedbu njegovog predizbornog programa i u kojoj se dotiče problema Mostara pozvavši da se Mostar izgrađuje kao jedinstven grad u kojem vrijede ista izborna pravila kao i u drugim gradovima u BiH.

Pored traženja da se što prije riješi pitanje zdravstvenoga i mirovinskoga osiguranja svećenika, redovnika i redovnica i drugih vjerskih službenika, s čime se slaže i Mostarsko muftijstvo, biskup Perić je pozvao da se riješi pitanje crkve Kristova Uskrsnuća u Mostaru.

Inače, Medžlis Islamske zajednice Mostar žestoko je reagirao povodom najave o završetku izgradnje objekta Hrvatskog narodnog kazališta koji se nalazi u spomenutoj središnjoj zoni.

Kopirati
Drag cursor here to close