Službena posjeta

Akar: ''Pratimo situaciju u BiH izbliza i pozivamo sve da reagiraju mirno''

''Mi koristimo svaku priliku da proširimo i ojačamo suradnju u oblasti obrane i na ostalim poljima''.
Vijesti / Politika | 27. 12. 2021. u 13:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu kako njegova zemlja, koja je jednim dijelom i balkanska, poklanja veliku pažnju stabilnosti i miru u Bosni i Hercegovini.

Akar, koji predvodi delegaciju Ministarstva obrane Republike Turske tijekom službene posjete Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH (OSBiH), potvrdio je spremnost Turske kao zemlje-članice NATO-saveza da podrži euroatlantski put BiH.

''Mi koristimo svaku priliku da proširimo i ojačamo suradnju u oblasti obrane i na ostalim poljima'', istaknuo je turski ministar obrane nakon razgovora u Ministarstvu obrane BiH, podsjećajući kako se to odnosi i na suradnju u oblasti namjenske industrije.

Ocijenio je, istovremeno, kako za Bosnu i Hercegovinu i njene narode, koje turska strana vidi kao jedan narod, nikome nije dobro da razgovara o rastavljanju njenih dijelova.

''Mi pratimo situaciju u Bosni i Hercegovini izbliza i pozivamo da sve strane reagiraju mirno i strpljivo, kako bi se postojeći problemi mirnim putem i razgovorom riješili'', kazao je ministar Akar, ocijenivši da je to najbolje za sve, te potcrtao spremnost turske strane da analizira bilo koji bh. zahtjev i da ga podrži u okviru vlastitih mogućnosti.

U ime domaćina susreta, posjetu delegacije Ministarstva obrane Republike Turske pozdravio je ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, izražavajući zahvalnost ministru Akakru koji se s delegacijom odazvao na njegov poziv, te podsjećajući kako se suradnja ministarstava obrane dviju zemalja odvija uspješno od 2006. godine, kada je potpisan okvirni sporazum o suradnji.

Naglasio je kako Turska, kao članica NATO-saveza i veliki prijatelj BiH, snažno podržava bh. obrambene strukture, prvenstveno, putem školovanja pripadnika OSBiH (trenutno 89 pripadnika OSBiH je na školovanju u Turskoj), kao i na planu modernizacije OSBiH, a o čemu svjedoči i najnoviji financijski sporazum u sklopu kojeg je Turska osigurala 200 miliona turskih lira za nabavku sredstava za OSBiH.

Posjeta turske delegacije i sastanak visokih predstavnika dviju zemalja u Ministarstvu obrane BiH bili su prilika i za sumiranje dosadašnjih aktivnosti te za dogovor o prioritetima u sklopu nastavka planirane suradnje.

Razgovorima u Ministarstvu odbrane BiH, prethodio je obilazak mezara i odavanje počasti prvom predsjedniku Predsjedništva i vrhovnom zapovjedniku Armije RBiH Aliji Izetbegoviću, nakon čega je upriličen sastanak ministara Podžića i Akara, a potom i susret delegacija ministarstava obrane dviju zemalja.

Susret delegacija propraćen je svečanim dočekom delegacije Republike Turske i intoniranjem himni dviju zemalja u krugu Ministarstva odbrane BiH, a, između ostalog, u poslijepodvenim satima planiran je i susret turske delegacije s članovima Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close