Tko je kome naklonjen?

Hoće li Turska i Srbija preuzeti rješavanje nagomilanih problema u BiH?

Ne može se očekivati da preuzmu inicijativu za rješavanje problema u našoj zemlji, ali mogu uzeti učešće u rješavanju u koordinaciji s ostalim relevantnim akterima.
Vijesti / Politika | 19. 09. 2021. u 08:38 Bljesak.info
Turska i Srbija- Riješavanje problema u BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija i Turska imaju svoje interese u Bosni i Hercegovini, svako zbog onog kome je više naklonjen, no to nužno ne znači da su dobro i pozitivno naklonjeni prema Bosni i Hercegovini u cjelini, smatraju analitičari. Ne može se očekivati da preuzmu inicijativu za rješavanje problema u našoj zemlji, ali mogu uzeti učešće u rješavanju u koordinaciji s ostalim relevantnim akterima, prenosi BHRT.

“Treba postići neku vrstu koordinacije i regionalnih i europskih i globalnih dominantnih aktera u vezi s pitanjima BiH, tako da nekakva ravnoteža njihovih utjecaja bi dovela do toga da ti utjecaji budu konstruktivni, a ne budu maksimalistički. Da nitko ne pretendira da svoju politiku ostvari sto posto, to se odnosi i na aktere u BiH'', smatra Milan Sitarski, politički analitičar

Analitičar Antić smatra da upravo zbog vlastitih interesa već jesu i da će i dalje biti uključeni u bilo kakve sljedeće pregovore o rješavanju krize u BiH. Ni Srbija ni Turska, kaže, se ne mogu isključiti iz procesa rješavanja problema u BiH. Obje zemlje imaju utjecaj na domaće političare.

“Srbija ima svoje interese zbog Republike Srpske i srpskog naroda u BiH, Turska ima interese jer ima utjecaj na bošnjački narod, tako da vjerujem da te dvije zemlje u tom regionalnom kontekstu će se sigurno pitati i biti pitane za bilo kakva rješenja, govori Velizar Antić, politički analitičar

Da predsjednik Turske, zajedno s predsjednicima Srbije, Hrvatske i bh. vlastima sjedne za isti stol i pregovara o budućnosti BiH, na šta je pozvao Milorad Dodik, nema velike šanse, smatra Sitarski. Mnogo izglednije je, smatra, da će biti održani bilateralni, trilateralni, ili multilateralni sastanci u kojima bi se jasno vidjeli različiti stavovi i pretenzije svih aktera. To može koristiti da se postigne neko kompromisno rješenje oko spornih pitanja. Novinarka Rubina Čengić vjeruje u zajedničko posredovanje spomenutih aktera u pregovorima o budućnosti BiH, ali ne i da mogu pomoći.

“Zato što je to u njihovom interesu, to njima podiže vrijednost, oni se u međunarodnim krugovima prikazuju kao dovoljno moćni, jaki i važni da rješavaju probleme na nekom malom buretu baruta na Balkanu kao što je BiH, ali nisam sigurna u njihovu iskrenost i odanost ideji BiH, cjelovite, neovisna i suverene BiH”, objašnjava Rubina Čengić, novinarka

“Pojačana aktivnost aktera na svim razinama mislim da to jeste realno i da ćemo tome svjedočiti u narednom razdoblju, i u tom procesu smatram da će se svi akteri, domaći, međunarodni i strani na svim razinama pokazati tko od njih jeste konstruktivan, tko nije, tko je spreman na kompromis s ostalim akterima, a tko pretendira na neku vrstu ekskluzivizma i na sto posto ispunjenje svojih nekih agendi.” objašnjava Sitarski.

Iako je Bosna i Hercegovina gotovo neizbježna tema na ovakvim sastancima, nema mnogo smisla očekivati da će neko drugi preuzeti rješavanje problema ove države, kao niti predavanje sudbine BiH u ruke predsjednika Turske, Srbije ili Hrvatske, smatraju analitičari. Odgovornost trebaju prije svega preuzeti bh. akteri, konkretno donositelji odluka u našoj zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close