Samo kod nas

Ajkuniću gusta pobjeda, uz 10 mjeseci za vratom

Ajkunićeva pobjeda na ovim lokalnim izborima bila je tijesna i protukandidata iz Nezavisnog bloka Asmira Karadžu pobijedio je s razlikom nešto više od dva posto.
Vijesti / Politika | 17. 11. 2020. u 12:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hasan Ajkunić, novi, stari načelnik općine Bugojno je u listopadu ove godine osuđen na 10 mjeseci zatvora zbog optužbe da je od 2011. do 2016. zloupotrijebio položaj u stjecaju sa krivičnim djelom povreda ravnopravnosti u zapošljavanju.

Iz Kantonalnog Tužiteljstva Srednjobosanske županije potvrdili su za Žurnal da je na ovu presudu uložena žalba i da žalbeni postupak još nije okončan.

Ajkunićeva pobjeda na ovim lokalnim izborima bila je tijesna i protukandidata iz Nezavisnog bloka Asmira Karadžu pobijedio je s razlikom nešto više od dva posto.

Ajkunić je imao 4.985 glasova, a Karadža 4.650, navodi Žurnal u tekstu u kojem se dotiču i drugih osuđenika koji su dobili glasove na ovim izborima.

Što se tiče Izbornog zakona BiH on, između ostalog, predviđa da u središnji birački spisak ne može biti upisana "nijedna osoba koja je na izdržavanju kazne izrečene od Međunarodnog suda za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju i nijedna osoba koja je pod optužnicom, a koja se nije povinovala naredbi da se pojavi pred sudom".

Osim toga, kandidati ne mogu biti ni osobe koje se nalaze na izdržavanju kazne po presudi bilo kojeg suda u BiH, ili van naše zemlje.

Žurnal navodi da ne postoje zakonske smetnje, ali ni ustavne prepreke da bi osoba koja je optužena za neko krivično djelo ili nepravomoćno osuđena, koristila svoje biračko pravo.

''To je više pitanje moralne odgovornosti koje naši političari očito nemaju. Što je najgore, ovakve stvari ne smetaju ni biračima koji su u pojedinim sredinama svoje povjerenje ukazali osobama s kriminalnim dosjeom'', naveo je Žurnal.

Kopirati
Drag cursor here to close