Nisu prijavljeni na popis

Lokalni izbori| Problemi s glasovanjem i u Njemačkoj

Dok u Grčkoj i Norveškoj birači nikako nisu dobili glasačke listiće, u Njemačkoj ih dosta nije bilo prijavljeno na birački popis
Vijesti / Flash | 17. 11. 2020. u 12:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalna konzulica BiH u Munchenu Vera Sajić izjavila je danas Srni da je u ovom konzulatu 101 osoba glasovala na lokalnim izborima koji su održani u BiH, dok njih 50 nije moglo obaviti građansku dužnost jer nisu bili na popisu Konzulata i zato bi Središnje izborno povjerenstvoBiH (SIP) trebalo da otkloni ovakav nedostatak u izbornom procesu.

"U Konzulatu u Munchenu nije bilo mnogo glasača na biračkom popisu. Veliki broj građana je dolazio tvrdeći da su registrirani za izbore, pojedini su to i dokumentovali i bili na biračkom popisu SIP-a rekla je Sajić.

Sajić je navela da je, u skladu sa odlukom CIK-a BiH, glasovanje organizirano u tri veleposlanstva BiH – u Beču, Oslu i Beogradu, generalnim konzulatima BiH u Chicagu, Stuttgartu i Munchenu, te počasnom konzulatu BiH u Gracu.

"U Konzulatu u Munchenu nije bilo problema prilikom glasovanja i poštovane su propisane epidemiološke mjere. Više ljudi je bilo prijavljeno da glasa putem pošte", rekla je Sajić.

Podsjetimo, glasači iz Grčke i Norveške su također imali problema s glasovanjem na daljinu, kojima izborne liste čak nisu ni dostavljene.

Veleposlanica BiH u Grčkoj Milica Ristović-Krstić, oglasila se na dan izbora na društvenim mrežama te iskazala nezadovoljstvo radom SIP-a kada su u pitanju izbori u BiH. Veleposlanica je rekla kako je njoj kao i brojnim državljanima BiH u Grčkoj uskraćeno pravo glasovanja, a sve zbog toga što glasački materijal nije stigao na vrijeme u ovu državu.

BiH građani iz Norveške, isti dan su se javili novinarima u BiH tvrdeći kako nisu imali pravo glasa tvrdeći da nisu dobili svoje glasačke listiće.

Na pitanja novinara o kašnjenju dostave izbornog materijala u Grčku, predsjednik SIP-a BiH Željko Bakalar je na konferenciji za medije u nedjelju kazao da je u pitanju obustava poštanskog prometa zbog „lockdowna“.

''To je slučaj i u Grčkoj, oni su u „lockdownu“ i pošiljke su zapele u Istanbulu. Dakle nije do SIP-a BiH mi smo uputili pošiljke, dali smo mogućnost da glasuju u DKP-u. Nismo mogli utjecati na pandemiju i poštanski promet'', pojasnio je Bakalar.

Kopirati
Drag cursor here to close