Ne može bez skuoba

Goražde ne želi popis iz 2013.

Sve političke stranke koje participiraju u Skupštini BPK Goražde suglasne su da je riječ o pokušaju rušenja ustavnog poretka u BiH…
Vijesti / Politika | 06. 11. 2018. u 14:31

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Skupštini Bosanskopodirnjskog kantona Goražde na današnjoj izvanrednoj sjednici jednoglasno su odbacili prijedlog Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da prilikom raspodjele mandata u Dom naroda Parlamenta FBiH primjeni popis iz 2013. godine.

Usvajanjem niza zaključaka Skupština BPK Goražde upozorila je da je to u suprotnosti sa Ustavom FBiH, a u slučaju ovakve eventualne odluke SIP-a, zahtjeva utvrđivanje odgovornosti članova SIP-a u skladu sa zakonskim propisima.

Sve političke stranke koje participiraju u Skupštini BPK Goražde suglasne su da je riječ o pokušaju rušenja ustavnog poretka u BiH te smatraju da će posljedice takve odluke biti nesagledive.

''Ako se postupi ovako kako je najavljeno, treba reći da je to i kršenje Washingtonskog sporazuma na koji se naslanja Ustav FBiH'', kazao je Mustafa Kurtović iz SDA.

''Eliminacija manjih kantona, stvaranje mega kantona, stvaranje trećeg entiteta, rušenje države, što ne može proći mirno i bez sukoba'', smatra Suad Došlo iz SDP-a.

Skupština BPK Goražde od Parlamentarne skupštine BiH zahtjeva da, u slučaju da se utvrde propusti i protuustavno djelovanje, smijeni Središnje izborno povjerenstvo BiH.

''Ukoliko SIP donese odluku o izboru izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBIH protivno Ustavu FBiH od Tužiteljstva BiH  zahtijeva se pokretanje istrage o radu SIP-a BiH'', istaknula je Aida Obuća, predsjedavajuća Skupštine BPK (SDA).

Na adresu SIP-a ali i drugih relevantnih državnih i međunarodnih institucija poslan je i zaključak u kojem Skupština BPK ističe da će, u zavisnosti od sadržaja odluke SIP-a o broju mandata, odlučiti hoće izvršiti izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH, jer bi to značilo diskriminaciju konstitutivnih naroda u BPK Goražde.

Podsjećamo, danas su i SDP BiH i Naša stranka obznanile kako je popis iz 2013. neprihvatljiv.

Kopirati
Drag cursor here to close