Wigemark

Treba nam novi zakon o VSTV-u

Wigemark je kazao i da o radu pravosuđa nije razgovarao s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.
Vijesti / Politika | 10. 06. 2019. u 15:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef delegacije Europske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark naglasio je danas da je neophodno da se usvoji novi zakon o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) te je ukazao da ima prostora da se poboljša rad tog regulatornog tijela za pravosuđe u BiH.

Podsjetio je na mišljenje Europske komisije o aplikaciji BiH te da jedna od 14 ključnih preporuka govori o potrebi izrade novog zakona o VSTV-u.

''Mislim da su sve ove neke turbulencije, događanja u vezi s VSTV-om, upravo to i pokazale, da morate imati zakon kojim se regulira rad jednog takvog tijela'', istaknuo je Wigemark novinarima u Banja Luci.

Nije želio komentirati pismo potpredsjednice Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine Ružice Jukić članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine tražeći od njih da obavijeste Ujedinjene narode i Europsku uniju o uplitanju u rad pravosudnih institucija.

Wigemark je kazao i da o radu pravosuđa nije razgovarao s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Dodao je kako ne može komentirati pojedinačne slučajeve, ali i naglasio da nitko nije iznad zakona te da je neophodno nezavisno, efikasno, odgovorno i profesionalno pravosuđe.

''Da bi se to ostvarilo neophodno je da ova zemlja poduzme sveobuhvatne reforme, jer bez postojanja pravne države teško je zamisliti da bi neka zemlja mogla biti članica EU'', rekao je šef delegacije Europske unije u BiH.

Naglasio je i da EU ne podržava nijednog političara u BiH, već na izborima izabrane predstavnike vlasti.

S političkim liderima, kako je dodao, imaju dijalog o bitnim pitanjima za građane.

Kopirati
Drag cursor here to close