24. godišnjica

Mostar: Obilježavanje godišnjice stradanja talijanskih novinara

U petak obilježavanje godišnjice od pogibije talijanskih novinara  
Vijesti / Flash | 23. 01. 2018. u 12:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu 24. godišnjice stradanja trojice novinara Talijanske državne televizije RAI u Mostaru u petak, 26. siječnja, u 10 sati bit će položeno cvijeća na mjestu njihove pogibije, u Ulici maršala Tita.

Polaganju cvijeća nazočit će mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić i supruga jednog od poginulih novinara, kazao je u utorak u Mostaru veleposlanik Italije u BiH Nicola Minasi.

Kazao je kako su Marco Lucchette, Alessandro Saha Ota i Dario Di Angelo 1994. godine stigli u Mostar kako bi snimili reportažu o utjecaja rata na djecu.

Dok su razgovarali s jednim djetetom pala je granata, a trojica novinara su praktički svojim tijelima spasili život djeteta, podsjetio je veleposlanik Minasi.

Foto: Bljesak.info / Veleposlanik Italije u BiH Nicola Minasi i glasnogovornik mostarskog ureda OESS-a Zlatan Musić

Naveo je kako su spomenuta trojica novinara htjela talijanskoj javnosti predočiti kako ljudi koji se nalaze u ratu reagiraju na rat. Nakon njihove pogibije u Italiji osnovana je organizacija koja nosi njihova imena, a koja brine o djeci u cijelom svijetu koja se nalaze u teškim situacijama.

Minasi je istaknuo kako će se nakon polaganja cvijeća, u Gradskoj vijećnici u Mostaru u 11 sati, održati debata na temu značaja slobode medija i slobode izražavanja na kojoj će sudjelovati glasnogovornica OESS-a u BiH Željka Šulc, predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković i predsjednika Skupštine društva novinara Novinari BiH Mladen Bošnjak.

Talijanski veleposlanik kazao je i to kako inicijativu obilježavanja organiziraju zajedno s OESS-om, jer Italije ove godine predsjedava tom organizacijom.

Musić: Sloboda medija u BiH u zadnjih 10 godina u konstantnom padu

Posljednjih deset godina sloboda medija u BiH u konstantnom je padu, izjavio je u utorak u Mostaru glasnogovornik mostarskog ureda OESS-a Zlatan Musić.

"U protekloj godini to stanje se nije pogoršalo, dakle ostalo je na istoj razini. Indeks slobode medija Reportera bez granica smješta BiH na 66 mjesto", kazao je Musić.

Prema njegovim riječima, u BiH postoji veliki niz problema koji se mora riješiti, a koje se tiču kako ekonomskog statusa novinara, tako i njihove zaštite te osiguravanja uvjeta za rada bez pritiska.

Musić je najavio da će Misija OESS-a u BiH raditi na jačanju kapaciteta novinara, surađivati s medijskim organizacijama i medijskim profesionalcima kako bi se u ovoj godini status novinara i slobode medija poboljšao.

Kopirati
Drag cursor here to close