U 82. godini

Umro Klaus Kinkel, bivši njemački šef diplomacije

Kinkel je tijekom rata u duhu politike svog prethodnika Genschera jasno stajao na strani Hrvatske i protiv velikosrpske agresije ali je isto tako bio i žestoki kritičar kasnije politike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.
Vijesti / Politika | 05. 03. 2019. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši njemački ministar vanjskih poslova Klaus Kinkel umro je u 82. godini, objavila je u utorak njegova Liberalno-demokratska stranka (FDP).

"Smrt Klausa Kinkela me jako pogodila. On je bio ponosna ali i skromna osoba s karakterom, čije prijateljske savjete sam jako cijenio. I zbog toga sam mu jako zahvalan“, poručio je predsjednik FDP-a Christian Lindner preko Twittera.
 
U demokršćansko liberalnoj vladi Helmuta Kohla, Kinkel je obnašao nekoliko važnih funkcija. Godine 1991. je postao ministar pravosuđa a godinu dana nakon toga, nakon ostavke Hansa Dietricha Genschera, čiji prisni suradnik je Kinkel godinama bio, preuzeo je funkciju ministra vanjskih poslova.

Početkom osamdesetih, ovaj pravnik iz Hechingena na jugu Njemačke, obnašao je i funkciju šefa Njemačke obavještajne službe a kratko vrijeme početkom devedesetih se nalazio i na čelu FDP-a.

Ime Klausa Kinkela u Hrvatskoj se najviše povezuje s ratnim i poratnim razdobljem. Kinkel je tijekom rata u duhu politike svog prethodnika Genschera jasno stajao na strani Hrvatske i protiv velikosrpske agresije ali je isto tako bio i žestoki kritičar kasnije politike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close