Zamjerke

Traži se križ, imena i ubojice: Srbima sporan spomenik na Kazanima

"To je bio zločin `bošnjačke države` nad srpskim narodom u Sarajevu, odnosno ljudima koji su stjecajem okolnosti, slučajno, ostali u gradu koji je kontrolirala takozvana Armija BiH", rekao je Radanović.
Vijesti / Politika | 30. 09. 2021. u 10:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović rekao je kako je novi prijedlog gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić o podizanju spomen-obilježja Kazani na Trebeviću ''apsolutno neprihvatljiv i uvredljiv za predstavnike srpskog naroda''.

Sporno je to što prijedlog ne predviđa da na tom spomeniku bude vjersko obilježje, križ, jer su žrtve Srbi pravoslavne vjere.

"Drugo, kraj njihovog imena treba pisati da je Srbin, i treće treba pisati tko je te ljude ubio, jer nisu oni sami skakali u jamu Kazani, niti su sami sebi pucali u glavu", rekao je Radanović Srni.

Rekao je i kako neće pisati ni ono što je zapravo ključno, a to jeste činjenica da su zločin nad Srbima izvršili pripadnici 10. Brdske brigade Armije BiH, pod zapovjedništvom zloglasnog Mušana Topalovića Cace.

"To je bio zločin `bošnjačke države` nad srpskim narodom u Sarajevu, odnosno ljudima koji su stjecajem okolnosti, slučajno, ostali u gradu koji je kontrolirala takozvana Armija BiH", rekao je Radanović.

On smatra da Karić, kao "predstavnica takozvanih ostalih, očigledno želi da i one koji su ubijeni na Kazanima označi kao ostale".

"Prema njezinom prijedlogu, pored imena srpskih žrtava ništa neće pisati osim imena i prezimena, ali neće stajati je li riječ o Srbima, Talijanima, Crnogorcima ili nekoj drugoj naciji, koja postoji ili ne postoji, a što se nje tiče tu može pisati da su stradali i Eskimi, njoj je to svejedno", zaključuje predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Gradsko vijeće Sarajeva usvojilo je jučer prijedlog o podizanju spomen-obilježja Kazani na Trebeviću, kao počast građanima srpske nacionalnosti ubijenim tijekom rata.

Iz nepristupačne jame Kazani na padinama Trebevića ekshumirano je 29 posmrtnih ostataka, uglavnom srpskih civila, a postoje sumnje da ih je više ubijeno i bačeno u nju jer su ubijeni civili bacani u jame, posipani krečom i postoji nekoliko slojeva koji nikada nisu iskopani, navela je Srna.

Prijedlog da tu bude podignuto spomen-obilježje uputila je gradonačelnica Sarajeva, a dogovoreno je da će grad Sarajevo preuzeti sve aktivnosti na podizanju ovog spomen-obilježja, uključujući financiranje postavljanja. Odluka će biti upućena na javnu raspravu.

Kopirati
Drag cursor here to close