Kordić Jure i ostali

Suđenje za zločine počinjene u Mostaru: ''Zločine u logoru pravio i izvjesni Tinjak''

Svjedok je u iskazu rekao da su sve zatvorenike koji su obavljali fizičke poslove tukli i maltretirali, a on je u logoru proveo 40 dana.
Vijesti / Flash | 27. 09. 2021. u 18:18 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine počinjene u Mostaru pročitan je iskaz preminulog svjedoka u kojem je ispričao kako je odveden u logor ''Vojno'' u kojem su zatvorenici maltretirani, a žene silovane.

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Seid Marušić pročitao je iskaz preminulog svjedoka Mustafe Macića iz 1996., koji je tada ispričao kako su mu u kolovozu 1993. godine pripadnici policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) došli na vrata i naredili da napusti stan i pođe sa njima.

Kako je pročitano iz iskaza, Macić je nakon toga odveden u logor ''Vojno'', gdje ih je dočekao upravnik logora Mario Mihalj. Nakon toga su razdvojeni muškarci i žene, a on je smješten u podrumu jedne kuće. Macić je ispričao da je ujutro kad se probudio ''dobio nekoliko šamara'', prilikom čega mu je izbijen zub.

''Isti dan nas šalju na fizičke poslove'', kazao je Macić tijekom istrage, objasnivši da su radove obavljali uz samu liniju te da su predstavljali živi štit.

Svjedok je u iskazu rekao da su sve zatvorenike koji su obavljali fizičke poslove tukli i maltretirali, a on je u logoru proveo 40 dana.

Kako je ispričao tijekom davanja iskaza, pripadnici Hrvatske vojske i HVO-a su izvodili žene i silovali.

''Ovu činjenicu sam saznao po pričama žena'', kazao je on.

Macić je rekao kako je zločine u logoru, između ostalih, pravio i izvjesni Tinjak.

Tinjakov branitelj Fadil Abaz rekao je da bi pitao svjedoka gdje je išao kopati rovove i da li je to bilo kod Zalihića kuće, te da li poznaje osobu Tinjak, kako izgleda i kako je dobio informacije o toj osobi.

Obrana Golemca je kazala da je svjedok izjavio da ga je odvela policija HVO-a te da bi ga s tim u vezi pitali da li je on ikada vršio identifikaciju osoba koje su ga odvele.

Juri Kordiću, Draženu Lovriću, Dariju Sušcu, Nedžadu Tinjaku, Nuhanu Šikalu, Dariju Mihalju, Stanku Škobiću, Tomislavu Ančiću i Slavku Golemcu se na teret stavlja zatvaranje u logore ''Heliodrom'' i ''Vojno'', progon i teška zlostavljanja bošnjačkog stanovništva Mostara počinjena tijekom 1993. i 1994. godine. Prema optužnici, oni su bili pripadnici Prve bojne Druge brigade i ''Kažnjeničke bojne'' HVO-a.

Na ovom ročištu je Hamza Žujo, vještak medicinske struke, obrazložio svoj nalaz i mišljenje iz 2017. godine o težini fizičkih ozljeda oštećenog svjedoka S-152, a koji je sačinio na osnovu medicinske dokumentacije i pregleda.

On je, između ostalog, objasnio da prijelom nosa predstavlja tešku tjelesnu ozljede kao i da je ožiljak u predjelu glave nastao uz pomoć oštrog mehaničkog oruđa.

Vještak Žujo je nakon pitanja branitelja Abaza rekao da se ne može izjasniti o vremenu nastanka preloma nosne kosti i bjeličastog ožiljka.

Tužitelj Marušić pročitao je i iskaze još jednog preminulog svjedoka čiji se sadržaj ne može objavljivati u medijima.

Nastavak suđenja bi, prema službenom rasporedu, trebao biti 4. listopada.

Kopirati
Drag cursor here to close