Još 43 pristigla zahtjeva

Potpisani ugovori o kupoprodaji stanova za branitelje u Mostaru

Naime, dodijeljeni stanovi za korištenje braniteljskoj populaciji, koji su građeni od 2006. godine, te dodijeljeni na korištenje 2010. godine – a riječ je o objektu Orca, bili su pod pravnom zaprekom u prenošenju nekretnina na korisnike.
Vijesti / Flash | 07. 01. 2022. u 16:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon višegodišnjih aktivnosti u iznalaženju zakonske podloge Ministarstvo za pitanja branitelja/boraca HNŽ potpisalo je prve Ugovore o kupoprodaji nekretnina sa korisnicima stanova iz kategorije obitelji poginulih i RVI, čime je uklonjena pravna nesigurnost dosadašnjih korisnika stanova.

Naime, dodijeljeni stanovi za korištenje braniteljskoj populaciji, koji su građeni od 2006. godine, te dodijeljeni na korištenje 2010. godine – a riječ je o objektu Orca, bili su pod pravnom zaprekom u prenošenju nekretnina na korisnike.

Pravni temelj je definiran donošenjem Zakona u 2018. i Pravilnika o ostvarivanju prava o stambenom zbrinjavanju, kojim se stekla mogućnost za prodaju stanova braniteljima po povoljnim uvjetima. U pripremi ovih radnji izrađen je Elaborat sa obračunom novonastale vrijednosti za upis stanova Ministarstva za pitanja branitelja/boraca HNŽ u Glavnu knjigu stalnih sredstava koja se vodi u Ministarstvu financija HNŽ. Po zaprimljenim zahtjevima sa tehnički ispunjenim uvjetima, uz notarsku obradu, ugovori su upućeni na suglasnost pravobranitelju i Vladi HNŽ.

Odlukom Vlade HNŽ na sjednici 29. prosinca 2021. godine dana je suglasnost na potpisivanje ugovora sa korisnicima o kupoprodaji devet stanova u vlasništvu Ministarstva za pitanja branitelja/boraca, što je učinjeno 31. prosinca uz novogodišnju čestitku, te je riješena prva grupa zahtjeva branitelja koji su stekli uvjete i otklonjena pravna nesigurnost u kojoj su se nalazili posljednjih deset godina.

Ministarstvo za pitanja branitelja/boraca HNŽ kontinuirano radi na rješavanju još 43 pristigla zahtjeva korisnika stanova objekta Orka. Također, radi se na pripremi pravne podloge za rješavanje 30 stanova u zgradi JOT i deset pojedinačnih stanova u drugim zgradama u Mostaru dodijeljenih na korištenje braniteljskoj kategoriji. Tim se stvaraju uvjeti za potpisivanje sljedeće grupe ugovora o kupoprodaji nekretnina i konačno uklanjanja pravne nesigurnosti dosadašnjih korisnika stanova.

Kopirati
Drag cursor here to close