Pojedeno društvo

Korupcija je rak, a u BiH nema tih kirurga

''Previše lidera ignorira ovaj problem. Odljev mozgova ozbiljno ugrožava razvoj BiH. Slabo primjenjivanje zakona ugrožava prosperitet'', kaže američki veleposlanik.
Vijesti / Politika | 22. 11. 2021. u 13:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Korupcija je rak za demokraciju. Kirurgijom često se uklanjaju tumori, u BiH ne vidimo te kirurge koji su spremni da ovo otklone. Dakle, treba nam transparentnost da se ovaj problem što više udalji i da se na njega skrene pažnja'', istaknuo je američki veleposlanik u BiH Eric govoreći na konferenciju za medije na temu "Korupcija u oblasti gradnje i prostornog planiranja u KS" u organizaciji Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

Između ostalog, rekao je kako je ovaj ured vrlo ozbiljan akter u borbi protiv korupcije.

''Previše lidera ignorira ovaj problem. Odljev mozgova ozbiljno ugrožava razvoj BiH. Slabo primjenjivanje zakona ugrožava prosperitet. BiH zaostaje za susjedima u borbi za korupciju. Ured je tu ne samo da otkrije korupcije nego da građanima pokaže kako može korupcija da utiče na njihove živote”, kazao je Nelson.

Dodao je kako su građani stalno pod pritiskom i prijetnjom te da je zadovoljan što rad Ureda za borbu protiv korupcije i njihove metode usvajaju i druge vlade.

Video: Obitelj Grabo - Zidovi nemaju oči

''Brčko distrikt je usvojio, a potajno se nadamo uskoro i Tuzlanski kanton. U ZDK smo morali suspendirati zbog njihove neozbiljnosti. Radar programom de mora iskorijeniti korupcija. Zahvaljujemo se Uredu za borbu protiv tog kancera. Neki u BiH bi željeli da vi ne uspijete ali bi mnogi građani to htjeli. Ovo će biti inspiracija građanima da se ova borba može uspješno okončati'', kazao je Nelson.

Šef Delegacije EU i specijalni izaslanik EU u BiH, veleposlanik Johann Sattler, kazao je kako je transparentnost je veoma bitno oružje u borbi protiv korupcije, te da gdje ima korupcije tu ima i žrtava.

Veleposlanik Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthew Field najavio je nastavak suradnje.

''Korupcija je pošast u BiH, onemogućuje napredak i tjera investitore. Rezultati koji su ovdje predstavljeni su rezultat napornog rada. Usprkos unosnim zaradama koruptivnih aktivnosti uvjeren sam da će ovi rezultati pokazati da se kriminal ne isplati. Ovo nije kraj, ovo je samo početak jednog dugotrajnog procesa'' rekao je.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close