(Ne)siguran grad

Kordić: Trebamo pomoć viših razina vlasti da bi situacija u Mostaru bila sigurna

Kordić je naveo kako Grad Mostar nije u nekakvoj velikoj mogućnosti da nešto konkretno poduzme jer je sigurnost ipak na županijskoj razini, kao i policija.
Vijesti / Politika | 16. 11. 2021. u 15:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Prvi sam afektno reagirao i poludio kada sam čuo za događanja, rekao sam da bi se svi grafiti trebali ukloniti i zabraniti barem ovdje u središnjoj zoni s bilo kakvim porukama. Ali nisu samo grafiti, bit će nešto drugo. Mislim da je problem ozbiljniji i trebat će nam pomoć većih razina vlasti da u gradu napravimo situaciju da je sigurno. Neću reći da je nesigurno, ali mi imamo situaciju da imamo s vremena na vrijeme takve incidente", kazao je gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić na konferenciji za medije u pauzi od 13. sjednice Gradskog vijeća.

Kordić je istaknuo, kako ne želi vjerovati da su ovo "nekakve dirigirane stvari" jer u jednom trenutku kada Grad Mostar kreće naprijed ovakvo nešto se događa.

"Ovakvi incidenti nas vraćaju nazad, postaju aktualna tema u gradu pored svih problema i dobrih stvari. Postajemo žarište u državi, a nismo. Grad ide ubrzanim koracima naprijed, atmosfera je dobra, radimo na tom da to dodatno poboljšamo i za sad nam dobro ide. Ne trebaju nam ovakvi događaji", naglasio je mostarski gradonačelnik.

On je naveo kako Grad Mostar nije u nekakvoj velikoj mogućnosti da nešto konkretno poduzme jer je sigurnost ipak na županijskoj razini, kao i policija te naglasio kako su održali više sastanaka s ministarstvom unutarnjih poslova HNŽ-a. 

Foto: Bljesak.info / Gradonačelnik Mostara Mario Kordić

Kordić je napomenuo kako Grad Mostar nastavlja raditi na projektu postavljanja kamera, a Mostarci se mogu nadati prvim kamerama u siječnju sljedeće godine.

"Nije to sad baš samo kupiti kamere i postaviti. Vrlo brzo će se to i izrealizirati, ja se nadam u siječnju sljedeće godine. Imali smo odluku Županijske Vlade gdje su oni u obvezi isplatiti Gradu Mostaru akonto radara koji se nalazi tu blizu nas na Bulevaru, nekakvih 360.000 KM otprilike, a ta sredstva su planirana za postavljanje kamera. Hoće li to biti dovoljno dobro rješenje za sprječavanje ovakvih nemilih incidenata, ne znam. Vidjeli ste nažalost, zbog grafita je život ljudski bio ugrožen, Ono što mogu reći je da mi je iznimno žao da se takve scene događaju u Mostaru, pogotovo u trenutku kad Grad Mostar počinje biti primjer lokalne zajednice na razini BiH", naveo je Kordić.

Foto: Bljesak.info / Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić naglasio je kako Grad Mostar nije "maknuo ni koraka" u rješavanju ovog problema.

"Svi ste svjedoci zadnjih dana, a evo i godina da se Mostar susreće sa sve većim brojem ovakvih navijačkih skupina, napada, ugrožavanja života i građana i tih pripadnika navijačkih skupina. Ono što Grad Mostar može je pokrenuti dosta stvari i inicijativa. Mislim da je bilo dosta čekanja, čekajući na veće instance vlasti. Mi još nismo makli ni koraka od toga tako da ćemo sada ono što je u našoj nadležnosti, a što nije predložiti većim razinama vlasti, da se konačno uđe u obračun s ovim događanjima i da se više nikad ne ponove", kazao je Marić.

On je istaknuo kako je krajnje vrijeme da se Grad Mostar počne baviti takvim stvarima.

"Izbjegavanjem nadležnosti i odgovornosti bježimo od stvarnog problema. A, to je problem koji nam se stalno vraća i uvijek imamo iste probleme koje moramo pokušati riješiti. Nadležnosti Grada Mostara jesu male, ali postoje stvari koje možemo. Bitno je da formiramo radnu skupinu ili komisiju koja će sagledati sve zakonske mogućnosti i prijedloge uputiti prema Gradskom vijeću, pa onda i višim instancama vlasti gdje se može tražiti i donošenje zakona o zabrani huliganstva. Ima mogućnosti, samo je pitanje volje. Nemamo više vremena gubljenje, moramo poduzeti korake. Vrijeme je sada, a bilo je i puno ranije", naglasio je Marić. 

On je istaknuo kako je Gradsko vijeće Grada Mostara na jednoj od ranijih sjednica donijelo zaključke o sigurnosti u Mostaru te su oni proslijeđeni Ministarstvu unutarnjih poslova HNŽ-a, ali kako sumnja da je išta od toga urađeno. 

"Najviše od svih osjećamo nedostatak komesara, nedostatak policijskih službenika i inzistiramo da se ubrza postupak imenovanja komesara, popunjavanje mjesta policijskih službenika i svih upražnjenih mjesta u MUP-u HNŽ-a. Jedino tako je moguće odgovoriti na ovu situaciju. Zaista je poražavajuće da znamo da nedostaje preko 200 i nešto policajaca", zaključio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić.

U tonskom prilogu poslušajte konferenciju za novinare.

Kopirati
Drag cursor here to close