Građanke za ustavne promjene

Kampanja "Kojeg je roda Ustav?" privukla pažnju javnosti na društvenim mrežama

Rodna ravnopravnost mora da počne od najvišeg akta države Bosne i Hercegovine, a to je Ustav BiH.
Vijesti / Politika | 23. 06. 2022. u 10:25 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijativa "Građanke za ustavne promjene" pokrenula je promotivnu kampanju za podizanje svijesti javnosti o nedostacima Ustava BiH i važnosti rodne ravnopravnosti u svim segmentima života koji su od velikog društvenog značaja za sve građane i građanke Bosne i Hercegovine.

"Kojeg je roda Ustav?" je pitanje koje postavlja ova kampanja. Za potrebe kampanje kreirani su zanimljivi video sadržaji, objave i poruke, koje su plasirane na društvene mreže Inicijative u želji da se podigne svijest društva o ovoj veoma važnoj temi.

Ustav je temeljni pravni akt jedne države, kojim su definirana prava svih njenih građana, uključujući i muškarce i žene. Zašto onda nema žena u Ustavu Bosne i Hercegovine? Ustav Bosne i Hercegovine je jedini u regionu i među rijetkima u Europi, koji ne garantira rodnu ravnopravnost.

Iako žene čine više od polovine stanovništva u BiH, te su danas, u 21. stoljeću, uspješne na svim poljima društvenog života ove zemlje, ima ih u svim profesijama i na različitim funkcijama, njihovi talenti, znanja i dostignuća, kao i potrebe još uvijek nisu prepoznate i vrednovane na adekvatan način. Žene nisu vidljive ni u Ustavu BiH.

Građanke BiH su u mnogim segmentima života i rada diskriminirane i shodno tome, Inicijativa "Građanke za ustavne promjene", kao svoje prioritete postavlja sljedeće zadatke: proširenje Kataloga prava odredbama u vezi s jedinstvenom zdravstvenom, socijalnom i porodičnom zaštitom; upotrebu rodno - senzitivnog jezika u Ustavu BiH i uvođenje afirmativnih mjera u Ustav BiH, radi postizanja pune rodne ravnopravnosti.

Inicijativa "Građanke za ustavne promjene" je nastala 2013. godine i okuplja organizacije civilnog društva, aktiviste i aktivistkinje, koji svakodnevno rade na podizanju svijesti o razumijevanju pojmova pola i roda, mira, slobode i ljudskih prava, te se zalaže za promjenu Ustava BIH iz rodne perspektive i perspektive ljudskih prava.

Članice Inicijative se zalažu za rodno osjetljive reforme Ustava BiH kako bi se osiguralo jednako i zakonito učešće žena i muškaraca u privatnom i javnom životu jer su i muškarci i žene punopravni građani i građanke ove zemlje.

Rodna ravnopravnost mora da počne od najvišeg akta države Bosne i Hercegovine, a to je Ustav BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close