Zabrinjavajuće

Čak 70,2% neplaćene radne snage u BiH čine žene

Istraživanje koje je obuhvatilo stavove i mišljenja više od 970 žena i muškarca iz poslovnog svijeta, pokazalo je da još uvijek postoje izvjesne rodne razlike unutar kompanija koje posluju u BiH.
Gospodarstvo / Posao | 23. 08. 2021. u 11:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Ilustracija

Poslovna ravnopravnost između muškarca i žene nije želja ili ambicija, već jedini ispravan pristup, osnovni je zaključak istraživanja SheXo – Žene u poslovnom svijetu.

Riječ je o istraživanju koje je prezentirano u okviru projekta Ženska Mentorska Mreža, čije su začetnice Sanela Pašić, predsjednica Uprave Addiko Bank Sarajevo i Sabina Softić, direktorica Deloitte BH. 

Rodne razlike u kompanijama 

"Želja da barem malo poboljšamo brojke u korist žena i olakšamo im u njihovom karijernom razvoju bila je ključni motiv da krenemo s projektom Ženska Mentorska Mreža", istaknula je predsjednica Uprave Addiko Bank Sarajevo Sanela Pašić te dodala da su dosadašnja iskustva sudionica ovog mentorskog programa vrlo pozitivna.

Istraživanje, čiji je fokus bio na ravnopravnosti, a koje je obuhvatilo stavove i mišljenja više od 970 žena i muškarca iz poslovnog svijeta, pokazalo je da još uvijek postoje izvjesne rodne razlike unutar kompanija koje posluju u Bosni i Hercegovini.

Iako postoji zakonska regulativa koja to potiče, rezultati istraživanja pokazuju da žene u poslovnom svijetu u spektru različitih uloga ne ispunjavaju svoj puni potencijal.

Od ukupnog broja zaposlenih, prema podacima Agencije za statistiku BiH iz prvog kvartala 2021. godine 36,5% ukupno zaposlenih su žene, dok na strani nezaposlenih žene čine 50,3%.

Ovi podaci su čak lošiji u usporedbi s podacima iz istraživanja, najvjerojatnije zbog utjecaja pandemije u protekle dvije godine.

Zabrinjavajuće brojke

Od ukupnog broja pomažućih članova, koji su obično neplaćeni za svoj rad, 70,2% čine žene, što je vrlo zabrinjavajuće.

Kada je u pitanju zastupljenost žena u poduzetničkim vodama, procjenjuje se da je njihova zastupljenost u Bosni i Hercegovini oko 31%, dok je istovremeno njihov udio na upravljačkim pozicijama znatno manji usporedbi s muškarcima.

Globalno McKinsey istraživanje iz 2018. godine je utvrdila da će odsustvo žena na vrhu vjerojatno biti uvjetovano njihovim općim napredovanjem u karijeri.

Prema ovom istraživanju, žene znatno rjeđe bivaju direktno zaposlene na pozicijama menadžera te je vjerojatnoća napredovanja na pozicije srednjeg i višeg menadžmenta automatski znatno manja.

U EU muškarci imaju dvostruko veću mogućnost napredovanja na ove pozicije, dok je istraživanja pokazuju da je u Bosni i Hercegovini ovaj omjer čak četverostruk, tj. muškarci imaju četiri puta više mogućnosti za napredovanje od žena.

Ženska Mentorska Mreža okupila je ove godine više od stotinu uspješnih žena, koje zajedno rade na unaprjeđenju položaja žena u poslovnom svijetu i poboljšanju njihove konkurentnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close