Prvi sastanak

Sarajevo i Mostar se udružuju zbog turizma

"Apsolutno smo za suradnju dva grada", kazao je Kordić, rekavši da je cilj da se kreira turistička ponuda koja će turiste duže zadržati u našoj zemlji.
Vijesti / Politika | 05. 05. 2021. u 15:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva danas boravi u Mostaru, gdje ju je ugostio gradonačelnik grada na Neretvi Mario Kordić. Razgovarano je o budućoj suradnji dva grada, posebno u oblasti turizma.

"Između nas nema barijera, moramo gledati naprijed", kazala je Karić, koja je već po samom izboru za gradonačelnicu Sarajevu najavila da će biti posvećena jačanju veza glavnog i ostalih gradova.

Karić je kazala kako je izuzetno sretna što je u posjeti Mostaru i gradonačelniku Kordiću.

Istaknula je kako je Mostar u srcima mnogih Sarajlija, isto kao što je Sarajevo u srcu mnogih Mostaraca. Napomenula je kako je turizam jedan od stubova bh. gospodarstva te da vjeruje da će Sarajevo i Mostar imati izuzetno kvalitetnu suradnju u budućnosti.

''Razmijenili smo ideje za razvoj turizma, različite ideje kako napraviti najbolji suvenir i na koji način zajednički napraviti turističku ponudu bh. gradova, Mostara i Sarajeva.

Dogovorena je, kako je pojasnila, aktivnija suradnja između gradova te je izjavila kako čvrsto stoji iza toga da Grad Sarajevo voli Grad Mostar i da je Grad Sarajevo uvijek otvoren za građane i građanke širom BiH.

Kordić je rekao da su razgovarali o modalitetima suradnje Sarajeva i Mostara u više područja, posebno u turizmu.

"Apsolutno smo za suradnju dva grada", kazao je Kordić, rekavši da je cilj da se kreira turistička ponuda koja će turiste duže zadržati u našoj zemlji.

Istaknuo je kako su procijenili da u Mostar i Sarajevo ljudi dolaze na turističko odredište gdje se zadrže jedan do dva dana, što je neopravdano.

Video: Karić-Kordić: Sarajevo i Mostar trebaju biti generator bh. turizma

''Oduševljen sam, imali smo lijep razgovor, na istoj smo liniji, mladi smo gradonačelnici koji nemamo politiko iskustvo. Bilo je još puno tema, ali turizam nam se učinio najvažnijim. Sa našim turističkim djelatnicima smo razmijenili mišljenja'', naveo je Kordić govoreći kako bi ova dva grada u regiji trebali biti generatori turističke potrošnje i turizma kao takvoga u čitavoj regiji.

Mostarski gradonačelnik istaknuo je da se raduje uzvratnoj posjeti.

Foto: Bljesak.info / Gradonačelnik Mostara Mario Kordić razgovarao je sa sarajevskom gradonačelnicom Benjaminom Karić

Predsjedatelj Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda kazao je kako nakon završetka pandemije koronavirusa treba uraditi strategiju razvoja turizma.

Po njegovim riječima, trebaju se pratiti trendovi razvoja drugih europskih gradova, te kako treba slijediti dobre primjere kao što je skywalk na Fortici u Mostaru, koji je, kako je rekao, promijenio "krvnu sliku" Mostara i taj primjer trebalo bi pratiti Sarajevo.

Magoda je kazao kako jedino zajedno Sarajevo i Mostar mogu zadržati turiste na duže vrijeme, te najavio kako će raditi promociju Mostara i Sarajeva na turističkim sajmovima u regiji i svijetu.

Predsjednik Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije Andrija Krešić izrazio je nadu u bolju turističku sezonu u odnosu na prošlu godinu.

Gradonačelnik Kordić poklonio je gradonačelnici Karić suvenir "ključ grada Mostara" te je kazao se sljedeći put ne treba najavljivati jer sada ima ključ.

Kopirati
Drag cursor here to close