Reakcije

Kordić za strogoću i engleski model; SDA traži ostavku Slađana Bevande

Iako nema službenih reakcija iz mostarskog ogranka HDZ-a BiH, mostarski gradonačelnik, Mario Kordić, i danas je ponovio da je u svom priopćenju bio vrlo jasan.
Vijesti / Crna Kronika | 26. 04. 2021. u 13:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub zastupnika SDA u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije priopćio je kako najoštrije osuđuje divljanje navijača koje se dogodilo u noći 24. travnja, u vremenu trajanja policijskog sata te traži da ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Slađan Bevanda podnese ostavku.

''Ovo nije prvi put da se provodi teror nad građanima u Mostaru koji se dovodi u vezu s navijačkom grupom 'Ultras'. Očekujemo konkretne mjere i sankcije protiv ove organizirane skupine napadača, koje ni zabrana kretanja za vrijeme policijskog sata nije spriječila u  vandalskom ponašanju ugrožavanja ljudskih života, izazivanju opće opasnosti i napadu na privatnu i javnu imovinu. Zbog niza evidentnih propusta u zadnje vrijeme u radu MUP-a HNŽ, a posebno što se ovakve aktivnosti navijačke grupe stalno ponavljaju, tražimo ostavku ministra Slađana Bevande'', navodi se u priopćenju.

Zastupnici hercegovačko-neretvanske SDA traže od Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ-a da utvrdi propuste u radu Policijske uprave Mostar, čiji policijski službenici nisu smjeli dozvoliti kretanje ovakve organizirane grupe u vremenu u kojem je po naredbama zabranjeno kretanje.

''Pozivamo Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona da se uključi u procesuiranje ove organizirane kriminalne grupe'', priopćili su zastupnici Kluba SDA u Skupštini HNŽ-a.

Što sprječava policiju?

Zasjedao je i Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara, a na sastanku je zaključeno da se od Skupštine HNŽ zatraži konkretno očitovanje o problemima u MUP-u, koji su kako je rečeno, evidentni.

"Svi znamo da je sigurnost građana nadležnost MUP-a HNŽ-a, kao i da je MUP podređen Kantonalnoj vladi, odnosno Skupštini HNŽ-a. Ovim putem tražimo i da se poduzmu potrebne mjere i donosu kvalitetne odluke, kako bi se prevenirali ekscesi i incidenti kakav smo nažalost imali u subotu", rekao je predsjednik Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara Zlatko Guzin.

Način na koji bi se to trebalo uraditi nije nešto što treba predlagati Gradsko vijeće, ponovio je, kazavši i da vijećnicima prije svega trebaju konkretne informacije iz MUP-a, koje su također zatražene.

"Želimo da znamo što sprečava policiju u njihovom radu pa imamo prizore kakve smo imali u subotu na ulicama. Posebno problematično je to što je do nereda došlo za vrijeme policijskog sata, i to od strane 50 osoba koji su hodali gradom ugrožavajući živote drugih. Od Skupštine HNŽ-a tražimo da razmotri aktualnu situaciju i da donese adekvatne zaključke i odluke", dodaje Guzin.

Derbi

Podsjetio je i da će se u Mostaru uskoro igrati derbi Zrinjskog i Veleža, što je uvijek utakmica visokog rizika.

"Tražimo da se prije derbija poduzmu sve aktivnosti kako bi se spriječili bilo kakvi ekscesi u gradu. Evidentno je da se policijski sat ne poštuje, kao i da se počinioci ovakvih djela ne sankcionišu na način na koji bi trebali i morali. Najbolja potvrda mojih riječi je činjenica da se uglavnom radi o povratnicima u činjenju krivičnih djela. Dakle, ako nekoga ne sankcionišete adekvatno i na vrijeme, logično je očekivati da isti ponovi krivično djelo. Zato poziv i ostalim institucijama da počnu raditi svoj posao. Bojim se da će neko izgubiti život ukoliko se stanje uskoro ne promijeni", rekao je Guzin.

Stav Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara je da se pozovu predstavnici MUP-a HNŽ-a te da vijećnike detaljno informiraju o stanju sigurnosti u Gradu.

Podsjećamo, izgrede u kojima je jedna osoba ozlijeđena, a deset ih privedeno, osudile su brojne stranke a još se uvijek očekuje službeno očitovanje o sudbini uhićenih.

Iako nema službenih reakcija iz mostarskog ogranka HDZ-a BiH, mostarski gradonačelnik, Mario Kordić, i danas je ponovio da je u svom priopćenju bio vrlo jasan.

"Svjedočili smo tom huliganizmu u Mostaru i nadam se da građani neće podržavati istupe huligana. Međutim, mene je malo razočaralo to što pojedinci i u ovu situaciju, koja, nažalost, nije po prvi put, pokušavaju dodati tu međunacionalnu notu, što, mislim, da nije ispravno i nije dobro. Radi se o sukobu dvije navijačke skupine, o klincima koji se neodgovorno ponašaju", rekao je Kordić.

Kazao je i da je od MUP-a tražio da postupe u skladu sa Zakonom, da se, kako je naveo, vidi tko su ti počinitelji i da javnost izvijeste o svim istražnim radnjama.

Kordić: Prepisati engleske modele

"Osobno, žao mi je da se to događa i da takvu sliku šaljemo u svijet. Nadam se da to neće biti često. Slijedi nam derbi za dva tjedna, koji se procjenjuje visokog rizika, ali, ja ću osobno sjesti s tim momcima popričati i zamoliti ih da ne pravimo bruku od grada, jer mi imamo dovoljno drugih problema i ne treba nam nikakav huliganizam. Ipak, sport je u pitanju, svi volimo svoje klubove i trebamo se tako ponašati", istaknuo je Kordić.

Upitan je li posjetio građane naselja Donja Mahala, pogotovo, one čija je imovina oštećena, Kordić je rekao da, nažalost, nije imao tu priliku.

"Poslao sam poruku preko medija da mi je žao što se to desilo. Osudio sam incident. Po izvješću MUP-a, to nisu bili ciljani upadi u kuće, već je bježanje bilo na sve strane, tako da su ljudi čija je imovina oštećena kolateralna šteta. Ali, nedopustivo je da se takvo nešto dešava i neophodne su oštrije sankcije. Nedostaje nam, definitivno, malo više strogoće u cijeloj toj priči. Vi znate da je Engleska bila kolijevka huliganizma, ali su uspjeli to riješiti. Pa, prepisat ćemo neke modele od njih, ali ta priča ide sa federalne razine, pa županijske, a potom na gradsku", kazao je on.

Kopirati
Drag cursor here to close