Bez riječi

Šutnja nakon sastanka

Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost (SBB), prilikom izlaska iz zgrade Delegacije EU, ispričao se velikom broju novinara i rekao da je dogovor da ne daju izjave.
Vijesti / Politika | 17. 03. 2022. u 19:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dogovor je da se ne daju izjave, zaključeno je nakon nove runde pregovora federalnih stranaka o izmjeni izbornog zakonodavstva u BiH, uz posredstvo predstavnika SAD i EU, koja je završena u četvrtak navečer u Sarajevu.

Izjavu za medije dao čelnik NiP-a Dino Konaković koji je rekao da ne može iznijeti detalje razgovora jer su to od njih tražili iz međunarodne zajednice, ali je istaknuo da je došlo do konkretnijih prijedloga.

Fena / Radončić pred Delegacijom EU

"Dobili smo još jednom vrlo jasne poruke međunarodne zajednice koliko je važno da se u ovom trenutku napravi dogovor o reformi Ustava i Izbornog zakona BiH", izjavio je Konaković.

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu FBiH Damir Mašić obratio se medijima nakon što je prisustvovao sastanku koji se tiče integriteta izbornog procesa u Bosni i Hercegovini.

Fena / Dino Konaković pred Delegacijom

''Prisustvovali smo samo dijelu koji se tiče integriteta izbornog procesa. Problem je radikalni zahtjev HDZ-a da se članovi SIP-a biraju i u Domu naroda, iako to nigdje nije sadržano u preporukama ODIHR-a'', rekao je Mašić.

''Često te izmjene nazivaju tehničkim, iako one poboljšavaju izborni proces'', dodao je.

Fena / Čelnik HDZ-a dolazi na pregovore

Predstavnik Naše stranke Damir Arnaut rekao je da "oko pregovora oko integriteta HDZ BiH insistira na tome da se SIP pored Zastupničkog doma bira i u Domu naroda".

''Bez toga neće da razgovaraju o skenerima itd. Nažalost u suštini nema nikakvog pomaka. Oni blokiraju čitav paket integritetski izmjenama načina izbora SIP-a'', rekao je Arnaut.

Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost (SBB), prilikom izlaska iz zgrade Delegacije EU, ispričao se velikom broju novinara i rekao da je dogovor da ne daju izjave.

''Dogovor je da ne dajemo izjave. Izvinite'', poručio je kratko Radončić.

Fena / Čelnik SDA stiže na pregovore

Pregovori su održani u Delegaciji EU uz posredstvo predstavnika EU Angeline Eichhorst i novog američkog veleposlanika u BiH Michaela Murphyja.

SDA i HDZ predvodili su njihovi predsjednici Bakir Izetbegović, odnosno Dragan Čović, a učestvovali su i lideri NiP-a Elmedin Konaković, SBB-a Fahrudin Radončić, NES-a Nermin Orešević i HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, kao i predstavnici SDP-a.

Nastavak pregovora najavljen je za petak u 9 sati.

Video: Mašić: Spremnost da se razgovara o unaprjeđenju integriteta izbornog procesa
Kopirati
Drag cursor here to close