Čovjek s liste

Veleposlanstvo SAD o Špirićevom imenovanju: Žalosno je

Špiriću su podsjećamo, u rujnu 2018. godine Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije zbog vjerodostojnih informacija o tome da je "uključen u javnu korupciju".
Vijesti / Flash | 24. 09. 2020. u 19:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Veleposlanstva SAD danas su odgovorili na upit "Avaza" o imenovanju Nikole Špirića u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Špiriću su podsjećamo, u rujnu 2018. godine Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije zbog vjerodostojnih informacija o tome da je  "uključen u javnu korupciju".

U odgovoru Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD je rečeno:

Kada državni tajnik posjeduje vjerodostojne informacije da je neki dužnosnik bio uključen u značajne koruptivne aktivnosti i/ili značajno kršenje ljudskih prava, Odjeljak 7031(c) nalaže da se taj dužnosnik i članovi njegove neposredne obitelji stave na listu.

Ministarstvo vanjskih poslova SAD (State Department) posjeduje vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tijekom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tijekom svog mandata kao člana Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

U slučaju gospodina Špirića, vjerujemo da su njegove aktivnosti nanijele štetu i interesima Sjedinjenih Američkih Država i građana Bosne i Hercegovine. Govoreći općenito, korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i sigurnosti, omogućava organizirani kriminal, te potkopava povjerenje u pravnu državu i vlast.

Žalosno je da ovo nije uzeto u obzir kada se donosila odluka o njegovom izboru na navedenu poziciju - stoji u odgovoru Uredu za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a. 

Kopirati
Drag cursor here to close