Novi stari načelnik

Grujičić: Ne vjerujem da će se pojedini Bošnjaci odreći svojih mandata

On je dodao da takav rezultat govori o tome da ljudi u Srebrenici žele bolji život, ekonomski razvoj, suživot i da se nastave mnogi započeti projekti..
Vijesti / Politika | 21. 02. 2021. u 22:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktualni načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić je proglasio pobjedu na ponovljenim izborima koji su održani danas u toj općini, te poručio Bošnjacima da se ne brinu, iako ne budu imali predstavnika u vlasti.

"Ako ne bude bošnjačkih predstavnika u vlasti Bošnjacima se neće ništa dogoditi , jer postoji dio kolača koji pripada Bošnjacima i tako će biti raspoređen onima koji žive u Srebrenici. Bošnjaci koji su osvojili ranije mandate ne vjerujem da ih neće prihvatiti, ako se to desi onda će Bošnjaci ostati sami i biti prepušteni sami sebi. Ukoliko se desi to čudo da oni odustanu od svojih mandata, vjerojatno će se naći na listama stranaka neki Bošnjaci koji će prihvatiti odgovornosti i voditi svoj narod na najbolji mogući način", kazao je Grujičić.

Na novinarsko pitanje da li je moguće da se opet ponove izbori u Srebrenici ako Ustavni sud BiH donese neku odluku, Grujičić je kazao da je danas sve moguće.

"Sve je moguće u Srebrenici i u Bosni i Hercegovini. Ja sam mislio da je nemoguće ovo što se desilo, ali desilo se. Ako postoji trunka prava vjerujem da se to neće desiti, ali šta god da se desi ponovo će biti isti rezultat. Ipak, mislim da to ne bi imalo nikakvog smisla. Učinit ću sve da građani koji žive ovdje imaju egzistenciju", potcrtao je Grujičić.

Bošnjaci u Srebrenici danas su bojkotirali izbore zbog, kako su naveli, nemogućnosti ponovljenog glasanja putem pošte i drugih nepravilnosti. Podršku Bošnjacima u Srebrenici za bojkot izbora dali su lideri probosanskih stranaka (DF, SDA, PDA, SPD, Stranka za BiH, NP, NS i SBB).

Duraković: Glasalo samo 166 Bošnjaka od 3.000 na biračkom spisku

Od 3.000 Bošnjaka na biračkom spisku glasalo njih 166, što nije dovoljno niti za jedan poslanički mandat, ocijenio je na svom Facebook profilu predstavnik inicijative Moja adresa Srebrenica Čamil Duraković.

"Skepticima koji su sumnjali i pokušali obezvrijediti naše jedinstvo i čvrstu odluku da bojkotujemo današnje neregularne izbore, želim saopštiti da je, po našim informacijama, u Srebrenici od 3.000 Bošnjaka na biračkom spisku glasalo njih 166. Ne ulazeći u to kako i za koga je danas glasalo 166 Bošnjaka, to nije dovoljno niti za jedan odbornički mandat", poručio je.

"Ako izuzmemo ucjene, prijetnje, plaćanja socijalno-ugroženim, s ponosom mogu reći sačuvali smo naše dostojanstvo. Mi nismo nikome prijetili, plaćali niti ucjenjivali. Ponosan sam što je moj narod danas izabrao dostojanstvo umjesto straha, interesa i nepravde", kaže Duraković.

Navodi da ova borba nije laka, ali je sigurno nastavljaju.

"Čekamo odluku Ustavnog suda BiH nakon koje ćemo znati šta i kako dalje. Hvala vam i ponosan sam...", poručio je Duraković.

Kopirati
Drag cursor here to close