'Kec u rukavu'

Blinkenovo pismo Predsjedništvu BiH

Sve su glasnije spekulacije da međunarodna zajednica ima "keca u rukavu" te da će, htjeli to ili ne, bh. čelnici morati do dogovora.
Vijesti / Politika | 18. 11. 2021. u 09:20 Bljesak.info
Pismo Blinkena članovima Predsjedništva BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pismo američkog državnog tajnika članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine ponovno je otvorilo pitanje sankcija zbog blokade institucija.

I dalje se ne precizira tko bi i kada mogao biti sankcioniran, ali se domaći političari ponovno pozivaju na dijalog.

Sve su glasnije spekulacije da međunarodna zajednica ima "keca u rukavu" te da će, htjeli to ili ne, bh. čelnici morati do dogovora.

Mora se vratiti za stol, sudjelovati u donošenju odluka i postići konsenzus neophodan da bi zemlja krenula naprijed. Napisao je to američki državni tajnik u pismu naslovljenom na Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Komšića. Antony Blinken posebno je naglasio opcije koje razmatraju Sjedinjene Države.

Sjedinjene Američke Države ponavljaju da će potezi jednostranog povlačenja iz institucija na državnoj razini ili bilo kog drugog pokušaja destabilizacije Daytonskog sporazuma biti suočeni s odgovarajućom akcijom, uključujući i razmatranje sankcija.

Pismo je ponio Blinkenov savjetnik, Derek Chollet, koji je boravio u trodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Otkrio je to Eric Nelson, američki veleposlanik u BiH.

Chollet je razgovarao s ključnim političkim akterima u državi. Baš onim koji treba da se dogovore, ali ne mogu, ili ne žele. Ni veleposlanik Nelson ne otkriva američki plan, ali ne krije da je odavno definiran.

Kopirati
Drag cursor here to close