Republika Srpska

Dodik planira staviti izvan snage sedam zakona iz oblasti financija

Sedam zakona sa BiH razine neće se primjenjivati na teritoriji Republike Srpske od dana stupanja na snagu Zakona o porezu na dodanu vrijednost u Republici Srpskoj i Zakona o akcizama Republike Srpske.
Vijesti / Flash | 17. 11. 2021. u 15:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U materijalima za 24. Posebnu sjednicu Narodne skupštine RS našla se i Informacija o prijenosu nadležnosti u oblasti neizravnog oporezivanja

Klubovi zastupnika SNSD-a, SP-a, DEMOS-a, US, NDP-a i NPS od Vlade RS traže da povuče suglasnosti na sporazum o neizravnom oporezivanju, kao i da napravi i uputi na razmatranje u skupštinu zakone na razini RS iz ovih oblasti, prenosi Buka.

Sedam zakona

Na 24 strane pripremljen dokument sadrži povijest uvođenja neizravnih poreza u BiH, način raspodjele sredstava, uplata, i slično a Narodnoj skupštini Republike Srpske nalaže se da Narodna skupština Republike Srpske zaduži Vladu Republike Srpske da u roku do šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu Republike Srpske -Zakon o porezu na dodanu vrijednost u Republici Srpskoj i Zakon o akcizama Republike Srpske.

Kako saznaje portal Buka, sedam zakona sa BiH razine neće se primjenjivati na teritoriji Republike Srpske od dana stupanja na snagu Zakona o porezu na dodanu vrijednost u Republici Srpskoj i Zakona o akcizama Republike Srpske. To su Zakon o sustavu neizravnog oporezivanja u BiH, Zakon o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Zakon o Upravi za neizravno oporezivanje, Zakon o postupku neizravnog oporezivanja, Zakon o postupku prinudne naplate neizravnih poreza, Zakon o porezu na dodanu vrijednost te Zakon o akcizama u BiH!

Kako je Buka ranije objavila, materijali koji su stigli u Narodnu skupštinu RS, a koji se tiču vraćanja prenesenih nadležnosti ne samo iz oblasti neizravnih poreza već i drugih, pokazuju da je cijela ova priča u startu osuđena na propast.

Iz oporbe optužuju Dodika da se ozbiljna energija troši na stvari koje služe predizornoj kampanji, da se pitaju otkud sad odjednom nakon toliko godina da se sve treba vratiti nazad te da je to pitanje opstanka RS.

Da sve nije tako idealno po vlasti u Republici Srpskoj koji su i prpremili ovu Informaciju, pokazuje njena točka 9.

Avantura ''vraćanja nadležnosti''

Naime u njoj stoji da u "procesu vraćanja nadležnosti u oblasti neizravnog oporezivanja, treba imati u vidu pitanje funkcioniranja sustava, zbog nepostojanja kontrole granice od strane Republike Srpske ili nepostojanja ''tijela za poravnanje'', koje bi omogućilo utvrđivanje krajnje potrošnje". Podsjetimo, prihodi PDVa se dijele po krajnjoj potrošnji.

"Drugo pitanje osiguranje prioriteta u otplati spoljnog duga, kako ne bi došlo do pogoršanja kreditnog rejtinga Republike Srpske, te povećanja cijene sredstava potrebnih za financiranje Proračuna Republike" piše u Informaciji.

NSRS se već upustila u avanturu "vraćanja nadležnosti" prije mjesec dana usvojivši Zakon o Agenciji za lijekove i medicinska sredstva RS, ali koji bi trebao stupiti na snagu tek šest mjeseci od usvajanja u Skupštini. Pitanja koja su se ovim nametnula - je li novim Zakonom o lijekovima na razini RS prestalo djelovanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i da li je sjednica skupštine iskorištena kao "kaver" samo zato da se usvoji Informacija u vezi stanja o isporuci kisika Javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj u prethodnom razdoblju i time skloni priča sa afere Kisik?

Zbog odluke da se srpski predstavnici ne pojavljuju u institucijama BiH, već mjesecima je na djelu značajna politička kriza na koju upozoravaju europski i američki dužnosnici koji su ovih dana u pravoj diplomatskoj ofanzivi u BiH.

Mahom svi su suglasni - povlačenje nadležnosti sa države BiH na entitet nije moguće i ne dolazi u obzir.

Iz UNO BiH za BUKU odgovaraju - "Mi se do sada nismo uopće upuštali u komentare oko povrata prenesenih nadležnosti"

"UNO BiH je isključivo nadležna za provođenje propisa iz oblasti neizravnih poreza. Nadležnost za kreiranje politike neizravnog oporezivanja trenutno imaju Upravni odbor UNO, Vijeće ministara BiH i Parlament BiH. Uprava prikuplja neizravne poreze i raspoređuje i do sada je iz godine u godinu biljezila rast prihoda, što je slučaj i u ovoj godini" rekao je za Buka portal glasnogovornik UNO BiH Ratko Kovačević

Sav taj rast prihoda završavao je kod entiteta zato što institucije BiH već godinama dobijaju isti iznos sa Jedinstvenog računa UNO.

Cijeli sustav prikupljanja i raspodjele prihoda zamišljen je na krajnjoj potrošnji, točnije da onoliko novca dobije svaki dio BiH koliko ie krajnje potrošnje ostvareno u tom dijelu.

Prihodi po mjestu uplate ne predatavljaju bilo kakvu relevantnu informaciju za samu raspodjelu. Prihodi se ne dijele prema mjestu uplate, već prema krajnjoj potrošnji" rekao je glasnogovornik i ekspert Slaviša Raković kaže za BUKU da je zanimljivo je da je odabir "povratka" nadležnosti upravo zasnovan na onim zakonima koji nisu nametnuti, dakle usvojeni su potpuno dobrovoljno.

Zakon o PDV-u

"Retorika je bila zasnovana na nametnutim rješenjima. U retorici je obilato korišteno i nemoguća država i razdruživanje. Sada se u sav taj kalambur dodaje i promjena ustava Republike Srpske. Kao ekonomista ne razmišljam o tome uopće, jer ne vidim da postoji bilo što konkretno što bi se moglo razmatrati" ističe on.

Podsjetimo, Zakon o porezu na dodanu vrijednost (PDV) u primjeni je u Bosni i Hercegovini od 01.01.2006. godine.

Od 01. 01. 2005. godine svi prihodi koje ubire Uprava za neizravno oporezivanje prikupljaju se na jedinstveni račun otvoren u Centralnoj banci BiH. Prihode prikuplja 13 za to ovlaštenih komercijalnih banaka koje prikupljeni novac prosljeđuju na račun u Centralnoj banci.

Zakonom o sustavu neizravnog oporezivanja u BiH uspostavljen je Upravni odbor UNO koji odlučuje o procentima isplate, koji zavisi od toga koliko je iz kojeg entiteta uplaćeno sredstava. U Uspravnom odboru sjede entitetskih ministara financija, ministra financija i trezora Bosne i Hercegovine, tri eksperta i tri posmatrača.

Upravni odbor bi trebalo da svaka tri mjeseca određuje koeficijente za isplatu sredstava u ovisnosti od količine uplaćenog novca na ime indirektnih poreza.

Raspodjela prihoda od neizravnih poreza vrši se u skladu sa Zakonom o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i koeficijentima koje utvrđuje Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje.

Trenutno u Bosni i Hercegovini su utvrđeni su privremeni koeficijenti raspodjele sredstava sa jedinstvenog računa za razdoblje srpanj - rujan 2021. godine, i iznose FBiH 61,85%, RS 34,60 % i Brčko Distrikt BiH 3,55%.

Kopirati
Drag cursor here to close