SBŽ

Mekić: Nove vlade u Središnjoj Bosni nema dok se ne formira Vlada FBiH i Vlada HNŽ

Mekić je zaprijetio kako će se SDA osvetiti HDZ BiH već iduće godine na lokalnoj razini, izborom drugih hrvatskih partnera, ukoliko HDZ na federalnoj i državnoj razini nastavi formirati vlast s "Osmorkom", umjesto sa SDA
Vijesti / Politika | 12. 01. 2023. u 09:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Županijskog odbora SDA Srednjebosanske županije (SBŽ) Asim Mekić uvjeren je da će ova stranka biti dio vlasti na federalnoj razini, unatoč sporazumu koji je HDZ potpisala s osam bošnjačkih stranaka.

On vjeruje kako vlast na državnoj razini, koju će formirati HDZ, SNSD sa šest bošnjačkih stranaka "nije duga vijeka".

Mekić je zaprijetio kako će se SDA osvetiti HDZ BiH već iduće godine na lokalnoj razini, izborom drugih hrvatskih partnera, ukoliko HDZ na federalnoj i državnoj razini nastavi formirati vlast s "Osmorkom", umjesto sa SDA, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Govoreći o formiranju vlasti na razini BiH, za portal Centralna.ba Mekić je kazao kako nije korektno, nije fer i nije dobro da se zaobilazi volja građana, to jest, da u vlasti ne sudjeluju oni koji su dobili najveće povjerenje, misleći na SDA.

"Međutim, u demokratskom svijetu postoje pravila koja otprilike kažu da poslije izbora oni koji uspiju sastaviti odgovarajuću većinu mogu napraviti vlast, što je tako i to treba poštovati. Vlast na državnoj razini može se napraviti bez SDA, što smatramo da nije najbolje rješenje, ali mi to prihvaćamo jer su zadovoljena određena pravila, to jest zakonska procedura", kazao je Mekić.

Na federalnoj razini, ističe, to nije tako.

"Prvi korak koji je potrebno napraviti je formiranje federalnog Doma naroda i da se omogući većina u svakom od klubova koja može da predložiti kandidata za predsjednika – potpredsjednika Federacije BiH. Da bi to bilo u skladu sa zakonom potrebno je imati minimalno 11 zastupnika u svakom od klubova koji predlažu. Jedina stranka koja je ispunila ovaj uvjet na federalnoj razini u Klubu Bošnjaka je SDA. Ponavljam, SDA. Grupa stranaka koje se zovu “osmorka”, a koja već nije osmorka jer na državnoj razini neke stranke su napustile osmorku pa je to sada šestorka, imaju ukupno 10 delegata u Domu naroda i nisu u mogućnosti ni predložiti kandidata. Nije u skladu sa zakonom, nije pošteno ni korektno, čak bih mogao reći da je suludo tražiti podršku od SDA da delegati podrže osmorku koja nema pravo predložiti kandidata. Molim Vas, dobro shvatite – oni traže podršku za nešto na što nemaju zakonsko pravo, a ne žele da podrže nekoga tko je to ostvario u skladu sa zakonom. Imam dojam kako je proces počeo da će ta osmorka završiti na četvorki isto što je protekla šestorka završila na trojki. Duboko sam uvjeren da ćemo biti dio vlati na federalnoj razini kao i u većini kantona, a da i vlast na državnoj razini, i ako se uspije formirati, neće biti dugog vijeka", kazao je Mekić.

Kada je u pitanju formiranje vlasti u Srednjebosanskoj županiji stvari su u potpunosti jasne. SDA i HDZ same mogu formirati vladu.

"SDA ima 11 i bez nas se ne može. HDZ ima 9 i bez njih se teoretski može, ali to ne bi bilo dobro. U cilju funkcioniranja SBŽ i države ne pada nam na pamet da pokušamo izbaciti HDZ iz vlasti na razini SBŽ. Međutim, pošto smo stranka s većinom mandata ministar iz reda srpskog naroda treba biti predložen od strane SDA. Ako HDZ kaže da nastupaju s 11, to jest HDZ i HDZ 1990 imaju skupa 11, onda je to druga situacija, i tada će dva HDZ-a međusobno definirati neke odnose, u što ne želim ulaziti. U toj kombinaciji HDZ 1990 čini otprilike 1/5 i mislim da će i oni tražiti da budu tretirani u dijelu Vlade. Međutim, ne treba zaboraviti da je SDA sa svojih 5 delegata dala podršku kandidatu DF-a da bude izabran u federalni Dom naroda. To znači da je DF na neki način spreman uzvratiti SDA tako što će podržati Vladu, tako da SDA ulazi u ovu kombinaciju s 13 glasova i opet imamo pravo – izborno, moralno i bilo koje drugo da tražimo ministra iz reda srpskog naroda, a posebno kada bi odnos bio SDA i DF 13 a HDZ sam 9 zastupnika u Skupštini SBŽ. Ovo su samo trenutno pretpostavke, kazao je Mekić, napominjući kako se vlast u ovoj županiji neće formirati prije nego se formira na Federalnoj razini i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. -To je naš stav i stav Centrale SDA", pojasnio je.

Mekić je zaprijetio je kako će se HDZ-u osvetiti već na sljedećim lokalnim izborima ustraju li na formiranju vlasti s "osmorkom", umjesto s njegovom strankom.

"Kada je u pitanju naš kanton ništa se posebno neće dogoditi, ali odgovorit ćemo vrlo primjereno. Slijede i općinski izbori i sigurno u svim općinama gdje SDA bude imala kapacitet ova stranka će naći novog koalicijskog partnera iz reda hrvatskog naroda, a to neće biti HDZ BiH i to počev od predsjednika općinskih vijeća, direktora javnih poduzeća i ustanova kao i svih drugih organa", zaprijetio je Mekić u intervju za portal Centralna.ba.

Predsjednik Županijskog odbora SDA kaže kako ovo ne bi bilo dobro i da do ovoga neće doći, ali, ističe, “nije do njih”.

"Ovo bi bio samo odgovor, to jest reakcija na akciju od strane HDZ-a. Spremni smo čak i na to, i u SBŽ dugoročno to bi SDA išlo u prilog. Nadam se da do toga neće doći. No, i ako dođe, to ne znači da će hrvatski narod biti uskraćen za neku od pozicija koja im pripada. Naprotiv, sve ono što pripada hrvatskom narodu će i dalje ostati njihovo, s tim da to neće biti kadrovi HDZ-a, već neke druge stranke kao koalicijskog partnera iz reda hrvatskog naroda, organizacije ili nezavisnih kandidata. Ponavljam, iskreno se nadam da do toga neće doći", kazao je Mekić.

Kopirati
Drag cursor here to close