28. listopad 2000.

20 godina od prve deklaracije HNS-a, o pravima i položaju Hrvata u BiH

HNS okuplja hrvatske političke predstavnike s legitimitetom kojega crpe iz podrške hrvatskog biračkog tijela, a misija mu je i danas i prije 19 godina borba za jednakopravan status Hrvata unutar BiH.
Vijesti / Politika | 28. 10. 2020. u 18:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 19 godina, 28. listopada 2000. godine, u Novom Travniku je osnovan Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS BiH) kao krovno političko tijelo Hrvata u BiH. HNS okuplja hrvatske političke predstavnike s legitimitetom kojega crpe iz podrške hrvatskog biračkog tijela, a misija mu je i danas i prije 19 godina borba za jednakopravan status Hrvata unutar BiH, javlja Hrvatski Medisjki Servis.

Sa zasjedanja u Travniku koncem listopada 2000. godine HNS je usvojio Deklaraciju o pravima i položaju Hrvata u BIH.

Izaslanici HNS-a su, polazeći od činjenice četrnaestostoljetnog življenja i ostvarivanja kulturnoga i državotvornoga identiteta hrvatskog naroda na prostorima Bosne i Hercegovine;

ustvrđujući da je suverenitet hrvatskog naroda neupitan, neotuđiv i potvrđen slobodno izraženom voljom hrvatskog naroda na referendumu 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine;

opredijeljeni za demokraciju i zapadnoeuropske integracije, mir, jednakost i toleranciju među narodima Bosne i Hercegovine;

uvažavajući konstitutivnost sva tri naroda i jednakopravnost građana na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine;

potaknuti neravnopravnim ustavno-pravnim položajem hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, Pozivajući se na Povelju Ujedinjenih naroda, međunarodne konvencije i deklaracije koje definiraju prava naroda i temeljna ljudska prava;

Mi, legalno izabrani predstavnici hrvatskog naroda u BiH, na Prvom zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, održanom 28. listopada 2000. godine u Novom Travniku, donijeli:

DEKLARACIJU

o pravima i položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini

1. Suverenitet hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini neupitan je i neotuđiv.

2. U cilju ostvarenja svojih suverenih prava, hrvatski narod mora imati svoje političke, obrazovne, znanstvene, kulturne, informativne i druge ustanove i institucije na čitavom prostoru Bosne i Hercegovine.

3. Opredijeljeni smo za uspostavu pune ustavne i stvarne jednakosti sva tri suverena i konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, koja se jedino može ostvariti istovjetnim ustavnim i administrativno-teritorijalnim unutarnjim ustrojem cijele Bosne i Hercegovine, koji će na jednak način regulirati načela suvereniteta i konstitutivnosti naroda i jednakopravnosti građana.

4. U zajedničkim institucijama i tijelima vlasti u Bosni i Hercegovini, na koje hrvatski narod slobodno izraženom političkom voljom prenese dio vlastitog suvereniteta, obvezatno se primjenjuju načela konsenzusa u odlučivanju, pariteta u sudjelovanju i rotacije na čelnim mjestima tijela i institucija, uz neprijeporno pravo hrvatskog naroda na samostalan izbor svojih predstavnika u tijela i institucije nacionalnog zastupanja, osobito zastupnika u Domove naroda i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

5. Hrvatski narodni sabor obvezuje sve legalne i legitimne predstavnike hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini na potpuno provođenje Deklaracije i smatrat će nelegitimnom svaku odluku i rješenje koje bi odstupilo od iskazane političke volje sadržane u ovoj Deklaraciji.

Kopirati
Drag cursor here to close