BPK

100.000 KM za osiguranje vlasti

Pregovaraju svi sa svima, a sudeći prema aktualnoj situaciji, u prednosti su stranke lijevog bloka, otkupljenje oko SDP-a
Vijesti / Politika | 30. 11. 2018. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pregovori o formiranju vlasti u Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK) Goražde još nisu dali rezultate.

Pregovaraju svi sa svima, a sudeći prema aktualnoj situaciji, u prednosti su stranke lijevog bloka, otkupljenje oko SDP-a u kojem tvrde da imaju parlamentarnu većinu. Kako bi se osigurala njena stabilnost, nastoje se osigurati i dodatne garancije, čak i u vidu notarskih ugovora, prenosi Fena.

Šef pregovaračkog tima goraždanske ljevice Suad Došlo tvrdi da većinu čine zastupnici SDP-a, Naše stranke, DF-a, Goraždanske priče, Nezavisnog bloka, Nezavisne bosanskohercegovačke liste, SBB-a i A-SDA. Po riječima Došle, pregovori su ušli u fazu rasprave o raspodjeli pozicija, ali još nije postignut dogovor o imenovanju mandatara Vlade i predsjedavajućeg Skupštine BPK Goražde.

''Usuglašeni su principi s kojima je ljevica (SDP, DF, Naša stranka) izašla pred druge stranke. Usuglašen je i koalicioni sporazum koji sadrži 57 tačaka koji je praktično spreman za potpisivanje. Ušlo se u treću fazu raspodjele pozicija tzv. Prvog paketa – Vlada, Skupština, Dom naroda, premijer, ali to još nije definirano do kraja. Počeli smo i razgovore oko raspodjele ostalih pozicija u BPK, ali ništa još nije dogovoreno dok se ne dogovori'', izjavio je Došlo.

O povjerenju među budućim partnerima u vlasti svjedoči i ideja da se i pravno osiguraju dodatne garancije, čak i u vidu notarskih ugovora. Po riječima Suada Došle, iza tih ugovora stajali bi zastupnici koji čine većinu, ali ne i stranke. Tvrdi da to nije uvjet za uspostavljanje koalicione većine.

''To nije uvjet već dio razgovora koje mi vodimo. Zastupnici koji čine ovu većinu žele da međusobno reguliraju svoja prava i obveze. Ne stoje direktno stranke iza ovoga. Ta se mogućnost sad razmatra u pravničkim timovima, a hoće li nešto od toga biti ili ne, vidjet ćemo. Ništa još nije dogovoreno ni potpisano, ali imamo namjeru to uraditi'',  ističe Došlo, koji na pitanje "Jeli riječ o novčanoj garanciji u iznosu od 100.000 KM odgovara?":

''To je samo slučaj nekog osiguranja, ako neko od ovih zastupnika „iskoče“, a četiri su stvari tu bitne, onda bi bili obvezni da tu isplatu osiguraju, što bi se garantiralo tim ugovorom. U svakom slučaju, zamolio bih sve koji rade na pregovorima i stranačkim koalicijama, da to bude demokratski, pošteno i korektno'', zaključuje šef pregovaračkog tima iz SDP-a.

Edita Velić iz DF-a potvrđuje da se vode pregovori s grupom od osam stranka, bez SDA i Liberalne stranke.

''Ništa novo se ne dešava, tako da dok ne finaliziramo stvari u ovom bloku, ne želim izlaziti u javnost s informacijama'', ističe Velić.

Avdo Mirvić iz A-SDA smatra da je sve otišlo u pogrešnom pravcu. Ističe da je napustio pregovore te dao ostavku na sve funkcije u stranci.

''A-SDA nije istupila iz pregovora već ja, kao njen predsjednik. Bilo je mnogo vanjskih faktora koji utječu na to i cijenim već od samog starta, da ta koalicija neće ugledati „svjetlost dana“, jer po meni su jako neiskreni. Dok sam bio dio pregovora, nije bilo govora o notarskim ugovorima, ali naš zastupnik Hajdar Drljo koji je trenutno u ulozi pregovarača sa lijevim blokom, morat će to poslati središnjici stranke koja će odlučiti hoće li se to potpisati ili ne'', kazao je Mirvić koji napominje da je nakon svega, on osobno više za formiranje većine sa koalicijom koju predvodi SDA.

U ovoj stranci napominju da parlamentarne većine u BPK Goražde još uvijek nema.

''Na konstituirajućoj sjednici Skupštine BPK koja je prekinuta zbog nedostatka kvoruma, bilo je 12:12. Pregovori su još uvijek u tijeku i čim neko osigura dovoljno ruku za neku kvalitetnu koaliciju, vjerojatno će se ići u formiranje skupštinskih tijela. Znam da ni druga strana koja vodi pregovore nema niti dovoljan broj Bošnjaka niti drugih, da bi se formirao kolegij Skupštine BPK - izjavio je predsjednik Kantonalnog povjereništva SDA Mirsad Žuga.

Podsjetio je da je konstituirajuća sjednica pokazala da ova stranka funkcionira s Liberalnom strankom i Strankom za BiH, ali da to ne znači koaliciju.

- SDA nije zatvorena ni za jednu političku opciju i nastavljamo pregovore sa svima i pokušavamo osigurati funkcionalnu većinu. Želimo praviti funkcionalnu vlast i da imamo prohodnost ali da ne idemo ni u kakve političke avanture. Priča o notarskim ugovorima koja se pojavila na drugoj strani kao garancija stabilne većine smatram neozbiljnim političkim potezom što u političkoj praksi nije zabilježeno i SDA u tome ne želi sudjelovat'', kazao je Žuga.

Od ishoda političkih pregovora zavisi i kada će biti zakazan nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine BPK Goražde.

 

Kopirati
Drag cursor here to close