Skuplji zatvor ili kućni pritvor?

Znate li koliko jedan zatvorenik košta državu?

Znate li koliko državu košta zatvorenik u zatovru, a koliko u kućnom pritvoru?
Vijesti / Flash | 28. 12. 2020. u 09:55 Bljesak.info
Koliko zatvorenici koštaju državu?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od stotinu maraka državu dnevno košta jedan zatvorenik. U tu cijenu ne spada njegova zdravstvena njega ni brojni drugi nepredvidivi troškovi.

Zbog čega bi ta osoba koristila sve te usluge koje su enormno skupe kada tu istu aktivnost može da uradi kući uz određene dodatne aktivnosti koje će u ovom slučaju KPZ Sarajevo, odnosno svi KPZ-ovi u Federaciji realizirati, pitaju se SlučajeviX.

''Sada je to smanjeno na 22 marke. Osim ekonomskog, značaj kućnog zatvora je višestruk. Oslobađa se određeni broj prostorija unutar KPZ-a Sarajevo za izdržavanje mjere pritvora'', pojasnio je Faruk Zubčević,direktor KPZ-a Sarajevo.

''Smatram da je ovo revolucija i da Federalno ministarstvo pravde ovim korakom izmjene ZKP-a čini veliki, enormno veliki korak u smislu, kao što sam rekao ekonomičnosti, a na neki način KPZ Sarajevo ako i svi KPZ-ovi će poduzeti dodatne aktivnosti zajedno s nadležnim policijskim strukturama kako bi realizacija mjere pritvora bila onakva kakva je u zatvorima poluotvorenog, odnosno zatvorenog tipa'', kaže.

Sve počinje kada osuđenik dobije uputni akt za izdržavanje kazne. Tada se javlja u KPZ Sarajevo.

''Imamo prijem, odjel koji je zadužen za matičnu evidenciju i ispitivanje osobnosti – Dakle osuđena osoba dolazi tu, vrši se obrada. Uzima se socijalna anamneza, podatci koji su nam potrebni za izdržavanje zatvora'', pojašnjava Zijad Gušić, matična evidencija u prijemnom odjeljenju KPZ Sarajevo.

''Osoba dobije datum javljanja za izdržavanje kazne zatvora i onda stupa na izdržavanje kazne zatvora. Ovdje je matična evidencija, vrši se upis u matičnu evidenciju i formira se dosje osuđene osobe'' kaže Jasmin Taraniš, pomoćnik direktora za tretman osuđenika, i dodaje da nakon obrade u matičnoj evidenciji dolaze kod njega.

Amela Jažić, socijalni radnik u KPZ Sarajevo objašnjava:

''Nakon toga dobiju obrazac autobiografskih podataka koji oni ispunjavaju i na osnovu toga mi imamo nekakvu sliku o njima . Pri tom šaljemo podatke na teren , centrima za socijalni rad pri njihovom prebivalištu kako bi imali što više informacija o njima. Nakon toga nastavlja se dalji put u smislu našeg tretmana itd. Tu se uključuju naše kolege svako is svoje domene''.

Jasmin Taraniš, pomoćnik direktora za tretman osuđenika nastavlja:

''Nakon toga preuzimaju kolege iz sektora za sigurnost, montira se narukvica i počinje proces izdržavanja kazne zatvora''.

Nadležni sud pojedinim osuđenicima koji su u kućnom zatvoru može dati i mogućnost rada.

Obično su to osobe koje su već bile u radnom odnosu. Npr ima ih lošeg materijalnog stanja i u tom slučaju im omogućavaju da nastave raditi na tom radnom mjestu gdje im se točno određuje od kad do kad mogu da izađu van parametara, odnosno objekta u kojem stanuju.

''Sve je jasno definirano, imaju točno određeno vrijeme kada se moraju vratiti u kućni zatvor. Ako prekrše pravila, sektor sigurnosti putem posebne aplikacije odmah dobiva obavijest da je osuđenik van parametara koji su mu određeni za kretanje'', ističe Taraniš.

Što je zapravo kazna kućnog zatvora. Identična kao izdržavanje kazne zatvora u zatvoru. Jedina razlika je u tome dakle što je ta osoba kući. Ako dođe do prekršaja, odnosno do kršenja tih parametara obavještava se sud i piše se znači , mi kao zavod pokrećemo disciplinski postupak protiv te osobe. Komisija koja to radi, koja ustanovi je li stvarno prekršeno ili se dogodi nekad neka greška jer to ide preko telekom operatera pa se desi nekad neka poteškoća. Ako jeste prekršaj onda se pokreće disciplinski postupak.

''Tijekom izdržavanja kazne kućnog zatvora svaki osuđenik se periodično kontaktira'', pita se pomoćnik direktora za tretman osuđenika. Dakle ta osoba nije prepuštena sama sebi da izdržava kaznu negdje nego je i dalje pod našim nadzorom gdje se i dalje vrši obrada. Dogodi se da ta osuđena osoba koja nema mogućnost izlaska, nema tu radnu obavezu, treba doktoru. U tom slučaju se obraća nama, pismeno, odnosno direktoru gdje min kao tretman vršimo obradu i omogućimo toj osobi da obavi te neke svoje potrebe kao što su ljekarski pregled, do općine nešto da završi.

Putem aplikacije nadzire se sve. Tu su pohranjeni svi podaci od početka programa izdržavanja kazne kućnog zatvora.

''Raspored, odnosno odobreno odsustvovanje s adrese od strane suda . U kojem vremenu je odobreno odsustvovanje i gdje u tom vremenu moraju boraviti, odnosno firma u kojoj se nalazi adresa, kad je lice napustilo prostorije, kad se vratilo. Sve ostale eventualne disciplinske prekršaje dobivamo putem aplikacije i sms poruke'', navodi Aziz Hasanbegović, odjel za sigurnost i videonadzor.

Izvršena je sistematizacija radnih mjesta unutar zatvora. Formiran je poseban odsjek za elektronadzor.

''Sistematizirana su radna mjesta i izvršena je preraspodjela tako da će zatvorska policija, odnosno službenici koji će obavljati te poslove raditi isključivo samo poslove elektronadzora. Ono što bih također dodala je da smo u proteklom periodu nabavili i službeno vozilo isključivo u te svrhe tako da što se tiče ove ustanove elektronadzor , odnosno primjena elektronskog nadzora može da počne'' kaže Zana Džano, šef odsjeka za upravno-pravne i kadrovske poslove.

Ekipa Slučajeva X imala je priliku s patrolom izvršiti obilazak osuđenika kojem je sud odobrio radnu obvezu u jednoj od kotlovnica u Sarajevu. Nakon ove kontrole policija odlazi u Brezu kako bi osuđeniku instalirala opremu za izdržavanje kazne kućnog pritvora. Instalaciju vrši firma koja je prošla na tenderu, a osuđeniku se određuju parametri gdje se može kretati.

Direktor KPZ-a Sarajevo kao jedan od prioriteta rada ističe provođenje strategije borbe protiv korupcije. Kojom prilikom usko surajeđujemo s OSA-om, Federalnom upravom policije, a u posljednje vrijeme posebno s anti korupcijskim timom Vlade županije Sarajevo na čijem čelu se nalazi Kafedžić Erduan.

''Imamo izvanrednu suradnju i u ovom zavodu su započete sve antikorupcijske aktivnosti. Primarno smo se fokusirali na sve one segmente koje su sukladno aktima kojim se precizira borba protiv korupcije'' pojašnjava Faruk Zubčević,direktor KPZ-a Sarajevo.

Zubčević kaže da se u ovom zavodu poduzimaju mjere i radnje s ciljem prevencije korupcije.
Te radnje su radnje koje će sprečavati formiranje korupcije. Znači mi se nismo bavili aktivnostima koji će neku xy situaciju koja ima elemente koruptivnog ponašanja, je li to zloupotreba položaja, prekoračenje ovlasti, je li to primanje i davanje dara, bilo koje drugo nego smo išli da iskorijenimo, da anuliramo sve ono što je dovelo do pojave korupcije u čemu smo zaista uspjeli.

Tako su dokumentirali način i okolnosti krivotvorenja pojedinih diploma uposlenika zavoda, falsificiranih na najsofisticiraniji način. U suradnji s FUP-om, OSA-om i Tužiteljsvom KS uspjeli su dokumentirati predmet.

A za sve to dobili su pohvale od brojnih međunarodnih i domaćih institucija.

Kopirati
Drag cursor here to close