Krivci

Rekordan broj novinara u zatvorima ove godine

Narodna Republika Kina (47) zemlja je u kojoj je najveći broj pritvorenih novinara koji su izvještavali o pandemiji i ta zemlja već drugu godinu zaredom ima najveći broj novinara u zatvoru.
Gospodarstvo / Posao | 19. 12. 2020. u 17:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rekordan broj novinara zatvoren je zbog njihovog rada u 2020. godini nakon što su vlade uhitile brojne medijske djelatnike koji su pokrivali pandemiju izazvanu novim koronavirusom ili političku nestabilnost.

Zbog pandemije, navodi se u izvještaju Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), vlade su odgađale suđenja, ograničavale posjetitelje i zanemarivale povećani zdravstveni rizik onih koji su bili u zatvorima, a najmanje dvoje novinara umrlo je nakon zaraze Covidom-19 u pritvoru.

U godišnjem globalnom istraživanju, Odbor za zaštitu novinara evidentirao je najmanje 274 novinara koji su pritvoreni zbog svog rada, što je sličan broj iz 2016. godine kada je broj zatvorenih novinara bio 272.

Narodna Republika Kina (47) zemlja je u kojoj je najveći broj pritvorenih novinara koji su izvještavali o pandemiji i ta zemlja već drugu godinu zaredom ima najveći broj novinara u zatvoru.

Poslije Kine slijedi Turska (37) u kojoj se sudi novinarima koji su na uvjetnom otpustu, a i dalje se pritvaraju novinari, dok je u Egiptu (27) veliki broj novinara koji nisu osuđeni niti za jedan zločin i slična situacija je i u Saudijskoj Arabiji (24).

U Iranu je ove godine 15 novinara uhićeno, a jedan od njih, Ruhollah Zam, pogubljen je pod optužbom da je širio lažne vijesti i špijunirao za stranu zemlju.

Države u kojima se broj zatvorenih novinara značajno povećao uključuju Bjelorusiju gdje su uslijedili masovni prosvjedi zbog spornog reizbora dugogodišnjeg predsjednika i Etiopiju gdje su politički nemiri prerasli u oružani sukob.

Kako navodi Komitet za zaštitu novinara, 2020. godina je peta godina zaredom u kojoj je u zatvorima najmanje 250 novinara širom svijeta.

Nedostatak vodstva u demokratskim vrijednostima - posebno iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje je predsjednik Donald Trump neiscrpno ocrnio medije i udovoljio diktatorima poput egipatskog predsjednika Abdelfattaha el-Sisija - produbio je krizu.

Dok su se neki lideri koristili Trumpovom retorikom "lažnih vijesti" kako bi opravdali svoje postupke - posebno u Egiptu - broj novinara zatvorenih zbog optužbi za "lažne vijesti" stalno se povećavao. Ove su godine 34 novinara zatvorena zbog "lažnih vijesti", u poređenju s 31 novinarom koji je prošle godine zatvoren zbog takvih optužbi.

Iako u SAD-u nema zatvorenih novinara, 110 je uhićeno ili se protiv njih vodi krivični postupak u 2020. godini, a oko 300 medijskih djelatnika je napadnuto, većina od osoba za provođenje zakona, podaci su američkog Trackera za slobodu medija.

Najmanje njih 12 još uvijek se suočava s krivičnim prijavama, od kojih neke predviđaju i zatvorske kazne te posmatrači CPJ-u napominju da su se polarizirana politička klima i militarizirano provođenje zakona kombinirali tokom vala protesta kako bi se iskorijenile norme koje su nekad pružale policijsku zaštitu novinarima.

CPJ je objavio preporuke dolazećoj vladi novoizabranog predsjednika Joea Bidena za vraćanje SAD-a u vodstvo po slobodi medija u svijetu što uključuje osiguravanje odgovornosti za napade na novinare, kao i upućivanje diplomata u inozemstvu da prisustvuju suđenjima novinarima i govore u znak podrške nezavisnim medijima.

Kopirati
Drag cursor here to close