Može li veće dno?

Zlostavljanje, istrage i lažne diplome

Za umorne od nepravde, nisu dovoljne samo smjene – nego sankcije, a svojim transparentima na kojima stoji : 'Hoćete li i nas vezati' i 'Koja je vaša dijagnoza' poručuju da žele mnogo više od praznih obećanja.
Vijesti / Flash | 23. 11. 2019. u 11:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O lažnim diplomama, mentalno invalidnim osobama koje se vežu za radijatore i namještaj, te Tužiteljstvu koje sprovodi istrage – najviše se čita i piše ovih dana. Nažalost, ali i ''na sreću'' suglasni su mnogi– koji očekuju makar početak rasvjetljavanja brojnih koruptivnih afera, o kojima se šuti godinama.

Pritisak

Da se nešto može učiniti pritiskom javnosti pokazali su prosvjedi građana ispred Vlade FBiH ali i onaj koji je okupio građane Mostara na Španjolskom trgu. Svi su bili glasni i jasni u svojim stavovima: Vlast je dodirnula dno. Kao da to i ranije nismo znali, ali očito je ''ponavljanje majka znanja'' pa čak i u ovom brutalnom slučaju zlostavljanja djece u Zavodu Pazarić.

I 'čudo' se desi, Vlada FBiH ubrzo nakon prvih prosvjeda smijenila je Nadzorni i Upravni odbor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. Također, na sjednici su smijenili i direktora ovog Zavoda Redžepa Salića, koji je prije nekoliko mjeseci prvi upozoravao na brojne koruptivne radnje i nepravilnosti u Pazariću, a koje je otkrio nakon dolaska na ovu poziciju. Mnogi novinari, ali i javnost su zato jučer postavljali pitanje njegove smjene, ali konkretnog odgovora nije bilo. Salić je samo kratko za medije prokomentirao da je on legalista, da pozdravlja sve odluke Vlade i da vjeruje u časne i poštene ljude koji će konačno nešto promijeniti u ovom Zavodu. On, kako je kazao – nije uspio u svom naumu da izvrši sistematizaciju radnih mjesta koja je hitno neophodna, a koju je već bio pripremio.

FOTO: N1 BiH / Nezadovoljni građani poručili vlastima: Marš napolje

Da je neophodna sistematizacija u ovom, ali i drugim Zavodima - znali su i oni koji znaju da nemaju potrebne kvalifikacije za rad u takvim i sličnim ustanovama.  A ipak su i dalje 'radili', a mnogi očito i 'zaradili' na račun onih koji zavise od njihove pomoći.

Lažne diplome i umor

Da 'možda' više neće raditi i zarađivati za nešto, za što nisu kvalificirani, ulijeva 'nadu' informacija od jučer. Naime, Vlada FBiH je obznanila, da je pronađeno osam nezakonitih diploma u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin. Koje će bit sankcije, ostaje da se vidi, nagađa ili pak pogađa. Ali jedno je sigurno, sada se i zvanično zna kakvi kadrovi rade sa najranjivijim kategorijama društva.

Najviše lažnih diploma pronađeno je pak u JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo te, 16 u Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH.

Kada je riječ o slučaju Pazarić, Tužiteljstvo KS tvrdi da je obimna istraga u tijeku. Da su izuzeti materijali i dokumentacija neophodna za dalji postupak. Kako će završiti ova istraga još uvijek se ne zna. Da li obustavom, podizanjem optužnice, ili pak stvarnom sakcijom i pravomoćnom presudom - možda najbolji odgovor mogu dati građani – koji ne vjeruju u ovu vlast i pravosuđe. To će pokazati i danas, jer ne odustaju od prosvjeda, a pravdu će tražit ispred Vječne vatre u Sarajevu, odakle kreće mirna prosvjedna šetnja u 12h.

Za umorne od nepravde, nisu dovoljne samo smjene – nego sankcije, a svojim transparentima na kojima stoji : 'Hoćete li i nas vezati' i 'Koja je vaša dijagnoza' – poručuju da žele mnogo više od praznih obećanja koja traju-  ne godinama, nego desetljećima.

Kopirati
Drag cursor here to close