Snažan otpor Ukrajine

Borbe diljem Ukrajine, Rusija pokrenula koordinirane raketne i topničke napade

Ukrajinska vojska objavila je da je više od 3500 ruskih vojnika koji su sudjelovali u invaziji ubijeno, a gotovo 200 zarobljeno. Dodaju da je Rusija do sada izgubila i 14 zrakoplova, 8 helikoptera i 102 tenka.
Vijesti / Flash | 26. 02. 2022. u 07:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trećeg dana ruske invazije na Ukrajinu vodi se teška bitka za Kijev, odjekuju eksplozije i čuje se pucnjava kako u gradu, tako i u okolici. Najžešće borbe trenutno se vode u Vasilkivu, gradu 30 kilometara južno od Kijeva.

Ruske snage pokrenule su u subotu koordinirane raketne i topničke napade na ukrajinske gradove, uključujući glavni grad Kijev, gdje je izbila pucnjava u blizini vladinih zgrada u središtu grada, rekli su vojni dužnosnici i očevici, prenose agencije.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da su ruske snage ispalile krstareće rakete iz Crnog mora na gradove Sumi, Poltavu i Mariupolj te da su se vodile teške borbe u blizini grada Mariupolja na jugu zemlje.

Zapovjedništvo ukrajinskih zračnih snaga ranije je izvijestilo o teškim borbama u blizini zračne baze u Vasilkivu jugozapadno od glavnog grada, za koju je kazalo da je bila napadnuta od strane ruskih padobranaca.

Kako se jutro približava, sve je više informacija o intenzivnim borbama u Kijevu. Prema objavi na Facebook stranici ukrajinskih oružanih snaga, "aktivna borba" sada se odvija na ulicama glavnog grada.

Glavnim gradom danonoćno odjekuju eksplozije, a borbe se vode i u nizu drugih gradova.

Američko ministarstvo obrane potvrdilo je da je pokrenut ruski "amfibijski napad" na Mariupolj, obalni grad na jugoistoku Ukrajine.

Izvještaji kijevskih novinara na društvenim mrežama također sugeriraju da su borbe doista izbile na ulicama. Mnogi opisuju glasne eksplozije i pucnjavu mnogo bliže centru grada.

Ukrajinske oružane snage javljaju da su tijekom noći srušile brojne ruske "neprijateljske ciljeve". Priopćili su da su "uništili kolonu opreme okupatora" u okrugu Beresteiska u Kijevu.

Zelenskij odbio ponudu SAD-a da ga evakuiraju: ''Trebam streljivo, a ne prijevoz''

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij odbio je ponudu Washingtona da ga evakuira iz Ukrajine, pišu američki mediji. Zelenskij je poručio da je "borba ovdje" i da mu "treba streljivo, a ne prijevoz", izvijestio je Associated Press.

Washington Post je citirao američke i ukrajinske dužnosnike koji su rekli da je američka vlada spremna pomoći Zelenskom.

Zelenskij je ranije održao dramatičan govor u kojem je obećao da će se nastaviti boriti, rekavši: "Kada nas napadnete, vidjet ćete naša lica. Ne naša leđa". Svi smo ovdje, rekao je, i tako će i ostati.

Ukrajina kaže da je do sada ubijeno 3500 ruskih vojnika

Ukrajinska vojska objavila je da je više od 3500 ruskih vojnika koji su sudjelovali u invaziji ubijeno, a gotovo 200 zarobljeno. Dodaju da je Rusija do sada izgubila i 14 zrakoplova, 8 helikoptera i 102 tenka.

Rusija za sada nije priznala nikakve žrtve.

Kopirati
Drag cursor here to close