220 dana rada

Završeno deminiranje na Hodovu kod Stoca

Pri izvođenju radova pronađena je i uništena 141 protupješačka mina, tri protutenkovske mine i 24 neeksplodirana ubojita sredstva.
Vijesti / Flash | 03. 02. 2021. u 09:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Završeno deminiranje na kod Stoca

Deminerska organizacija MAG (The Mines Advisory Group) predstavništvo u BiH završila je razminiranje terena na području naseljenog mjesta Hodovo u općini Stolac, koje je započelo nakon završetka razminiranja na zadatku MSP Rotimlja.

Tijekom 220 dana rada u Hodovu, uz primjenu nove metode razminiranja land release – vraćanje površine kroz ciljane i sistematske istrage, tretirana je površina od 546.675 m².

Donatorska sredstva za ovaj projekat osigurali su U.S. Department of State i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih država u BiH, kao i za druge projekte vraćanja površine.

Pri izvođenju radova pronađena je i uništena 141 protupješačka mina, tri protutenkovske mine i 24 neeksplodirana ubojita sredstva. Kako bi cjelokupan posao bio okončan izdavanjem neophodnih dokumenata propisanom zakonskom regulativom, u narednom razdoblju slijedi evaluacija cijelog zadatka. Na kraju ovog procesa 2.16km² će biti vraćeno na upotrebu krajnjim korisnicima.

Primopredaju zadnje istrage, 27. siječnja, na području samog zadatka u Hodovu, uveličali su Ivica Brkić iz Regionalnog ureda BHMAC-a iz Mostara i koordinator za razminiranje općinske službe Civilne zaštite Stolac Milenko Vujnović.

Vujnović je zahvalio MAG-u na radu i naveo da na vraćenom prostoru vidi potencijal za razvoj pčelarstva, stočarstva, lova, skupljanja plodova prirode i turizma te razonode.

Clement Meynier, direktor MAG-ovog predstavništva u BiH, naglasio je da bez podrške BHMAC-a kao državne i općine kao lokalne vlasti ovaj uspjeh ne bi bio moguć.

Zahvalio je i svojim deminerskim timovima i osoblju koji već vrijedno rade na još dva zadatka, MSP Gola Brda u općini Stolac i MSP Ljubljenica u susjednoj općini Berkovići, objavila je u Općina Stolac.

Kopirati
Drag cursor here to close