Federalno ministarstvo rada i socijalne politike

Završeni zaostali predmeti revizije roditelja njegovatelja

Komisija je formirana krajem lipnja, a već početkom srpnja preuzela predmete i počela raditi na njihovom rješavanju.
Vijesti / Flash | 03. 10. 2023. u 15:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike objavilo je u utorak informaciju da je postupak revizije predmeta za stjecanje statusa roditelja njegovatelja završen.

Primjena Zakona roditelj njegovatelj počela je u prosincu 2021. godine, a u periodu od primjene Zakona do danas Ministarstvo je zaprimilo ukupno 1615 predmeta za reviziju, i to 1310 predmeta tijekom 2022. godine i 305 tijekom 2023. godine. Do svibnja 2023. godine, odnosno godinu i po dana od početka primjene ovog Zakona Ministarstvo je obradilo tek 600 predmeta.

Zbog velikog broja upita u vezi s ovim predmetima i suviše dugog čekanja na njihovo rješavanje novi federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je, nakon analize zateknutog stanja, donio rješenje o formiranju komisije koja će raditi na reviziji ovih predmeta kako bi se oni što prije riješili i kako bi roditelji djece s teškoćama u razvoju koji su predali zahtjev za stjecanje statusa dobili svoja rješenja.

Komisija je formirana krajem lipnja, a već početkom srpnja preuzela predmete i počela raditi na njihovom rješavanju, a sa današnjim danom završeni su izvještaji i predmeti predati sektoru za zaštitu obitelji i djece i socijalnu zaštitu kako bi se pripremili nalozi za njihovu isplatu.

"Danas mi je veliko zadovoljstvo podijeliti s vama informaciju da smo praktično sve zaostale i novopristigle predmete za sticanje statusa roditelja njegovatelja završili i da sa današnjim danom nemamo više zaostataka. Imali smo ukupno oko 700 neriješenih predmeta koje sam zatekao u Ministarstvu i 305 novih koji su pristigli tijekom mog mandata. Do mog preuzimanja mandata bilo je riješeno ukupno oko 600 predmeta za nekih godinu i po dana. U junu sam formirao komisiju sa pet članova pravnika koji su zajedno sa ovih dvoje ljudi od  srpnja do rujna, dakle za samo tri mjeseca riješili sve zaostale i novopristigle predmete", objavio je ministar Delić.

Zaključno sa današnjim danom riješeno je oko 1600 predmeta i tek desetak njih koji nisu riješeni isključivo zbog tehničkih razloga, kao što su nepotpuna dokumentacija i slični tehnički razlozi.

"Očekujemo da će ovih desetak predmeta biti riješeni tijekom ovog mjeseca, kako pristiže iz centara tražena dokumentacija", kazao je ministar.

Svi riješeni predmeti ulaze u isplatu cijelog iznosa sa zaostacima već od ovog mjeseca, a svaki novi predmet obrađivat će se odmah po pristizanju u Ministarstvo, najavljeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Kopirati
Drag cursor here to close